AKTUELNO

Stručnjaci su gostujući u emisiji “Novo jutro” upozorili da preterana upotreba seksualnih pomagala vodi otuđenju i može prerasti u patologiju.

Seksolozi smatraju da seksualna pomagala mogu imati brojne pozitivne efekte ukoliko se kontrolisano koriste, ali da akcenat treba staviti na odnos, komunikaciju i dodir.

Ipak, ne protive se ideji da partnera obradujete nekom seksi igračkom i začinite vezu – pod uslovom da to nije jedini i isključivi način za zadovoljenje seksualnih potreba.

Foto: Printscreen

Seksolog Aleksandar Milosević ističe da upotreba seskualnih pomagala može i pozitivno i negativno uticati na seksualni odnos.

Milošević ističe da upotreba te vrste rekvizita ne bi smela da postane navika, te da je najbolje koristiti ih uz kontrolu stručnjaka.

Sličnog je mišljenja i psihijatar Danijela Tiosavljević, iz Klinike za psihijatriju KCS koja navodi da seksolozi koriste seksualna pomagala u radu sa pacijentoima koji ima psiho - seksualne disfunkcije različitih vrsta.

- Seksualne fantazije su bitan deo podizanja seksualne budnosti. Na osnovu njihovog sadržaja puno saznajemo o prirodi i kvalitetu samo seksualnosti osobe i o kvalitetu partnerskog odnosa – navela je Tiosavljević.

Kako je istakla, ukoliko je upotreba takvih sredstava za podizanje seksualnog zadovoljstva isključiva u pitanju je patologija.

- Motiv upotrebe određuje da je u pitanju upotreba ili zloupotreba. Dodir dva bića i odnos je ono što je realno. Sve ostalo je udaljavenje - dodala je Tiosavljević.

Prema njenim rečima, preterana upotreba ovakvih sredstava, samoinicijativna, koja nije terapijska vodi otuđenju.

Striptizeta Branka Blek Rouz smatra da je žalosno da seksualna pomagala budu tabu tema u 21. veku.

Foto: Printscreen

- Seksuala pomagala mogu da uplaše par koji je tek stupio u seksualne odnose, ali je pravo osveženje za one koji su u dugim vezama. – smatra Blanka Blek Rouz.

Kako kaže, žene u Srbiji se sve više žale na problem potencije partnera, pa se vibratori kupuju kao bombone. Branka Blek Rouz smatra da seksualna pomagala ne bi trebalo da “idu na recept” te da mogu biti od od velike koristi kada dođe do gubitka strasti među partnerima.

#Seks

'