AKTUELNO

Mnogo se teško leči.

Ono što je najčešći problem je činjenica da u oralnom seksu retko ko koristi zaštitu, smatrajući kako je rizik od zaraze mali. Zapravo, ističu stručnjaci, to je velik mit - jer se neke bolesti lakše rašire oralnim od klasičnog seksa.

Osim toga, oralnim seksom se može "zaraditi" i hlamidija, HIV, hepatitis A, B i C, kao i stidne vaši.

Gonoreja se teže leči zbog oralnog seksa

Bakterije koje uzrokuju gonoreju mogu da žive i u grlu, što može dovesti do širenja te infekcije s jedne osobe na drugu tokom oralnog seksa. Uznemirujuće zvuči i činjenica da onaj ko ima gonoreju na grlu u većini situacija to ne zna.

Grla su tihi čuvari gonoreje, a bolest se vrlo lako prenosi s grla na genitalije. Infekcije u grlima je ponekad teško uočiti jer tamo je manje bakterija nego na polnim organima, a teže ih je i lečiti antibioticima koji rade kroz krvotok, a u grlu je tek nekoliko krvnih sudova, objašnjavaju lekari.

Bolest ne prolazi "sama od sebe"

Vrlo je malo verovatno da će neka polno prenosiva bolest proći sama od sebe, a ako odlažete lečenje, mogući su dugotrajni problemi. Takođe, postoji velika mogućnost da bolest prenesete svom partneru, čak i ako se simptomi bolesti još nisu pojavili.

Kod prenosa bolesti oralnim seksom može doći do infekcije u ustima, a posledično i na polnom organu. Među simptomima se navodi crvenilo, bradavice, osećaj peckanja, povišena temperatura i oslabljen imunitet.

#Ljubav

#Partner

#Seks

'