AKTUELNO

Da li biste se usudile da zaprosite svog partnera?

Iako su razgovori o ravnopravnosti polova odavno prevaziđeni, budući da je jasno da su žene i muškarci ravnopravni, ipak postoje neke situacije kada su rodne uloge i dalje strogo podeljene.

Jedna od takvih situacija je prosidba, te su vrlo retke situacije kad čujemo da su žene zaproslile svoje partnere, dok se od muškaraca i dalje očekuje da oni budu ti koji će predložiti brak.

Pre nekoliko godina stručnjaci su proveli opsežno istraživanje na jednom liberalnom američkom univerzitetu vezano upravo za ovu temu, a rezultati su pokazali da se muškarcima uopše ne sviđa ideja da ih prosi žena, dok nijedna ispitanica nije dala potvrdan odgovor na pitanje da li bi zaprosila partnera.

Foto: Pixabay.com

Ipak, ukoliko to i požele, prema viševekovnoj tradiciji brojnih evropskih zemalja, žene svoje partnere mogu zaprositi na dan 29. februara, dakle svake četvrte godine.

Postoji mnogo legendi o poreklu ovog običaja, a prema jednoj od njih sveta Brigita zamolila je svetog Patrika da ženama dopusti prosidbu, jer pripadnice lepšeg pola predugo čekaju na takvu odluku muškaraca.

Prema drugoj legendi, običaj potiče iz Škotske. Kraljica Margareta navodno je donela zakon koji ženama omogućuje da svake četiri godine zaprose muškarca, ali dokaz o postojanju tog zakona nikada nije nađen u istorijskim izvorima.

U medijima su u poslednjih 20-ak godina zabeležene priče žena koje su svojim partnerima predložile brak na taj datum, ali takvi slučajevi i dalje su retkost.

Vremena se menjaju, ali izgleda da određeni ustaljeni običaji neće tako skoro napustiti naše društvo, iako im je krajnje vreme za odlazak.

#Ljubav

#Muškarac

#Prsten

#Veridba

#Žena

'