AKTUELNO

Pre nego što 'okačite kopačke o klin' i odustanete od potrage za ljubavlju, proverite da li možda nešto radite pogrešno.

Kada pitate ženu u četrdesetim zašto nema partnera, najčešće će vam dati odgovor da je to zato što nema kvalitetnih slobodnih muškaraca, svi koji "valjaju" već su zauzeti. Ako i vi to mislite, onda su svi vaši pokušaji da nađete srodnu dušu uzaludni.

Istina, ne možemo da sporimo da je "ponuda" siromašnija s godinama, ali ako ste i vi sami iz "opravdanih razloga", sigurno postoji i neki kvalitetan muškarac koji do sada jednostavno nije imao sreće ljubavi.

Pre nego što "bacite peškir" i predate borbu, zapitajte se da li možda nešto radite pogrešno...

Ovo su sigurni znaci da sabotirate sebe u potrazi za romansom...

Pogrešni signali

Pogrešni Možda vam se čini da su vaše namere jasne, međutim, iz nesigurnosti, stidljivosti ili zbog straha od odbijanja, često se ponašamo suprotno našim željama i nesvesno šaljemo pogrešne signale. Štaviše, brojne studije sprovedene širom sveta su pokazale da čak 93% žena u četrdesetim u prvom kontaktu sa muškarcima zauzima odbojan stav, iako zapravo žele da ih bolje upoznaju i možda se upuste u romansu. Dakle, prvo što treba da naučite jeste da kroz govor tela i konverzaciju pošaljete jasnu poruku o svojim namerama.

Evo kako u praksi pokazujete da ste zainteresovani:

- imate osmeh na licu i s pažnjom slušate šta priča,

- tokom razgovora se poigravate pramenom kose,

- pitate ga da li ima partnerku,

- inicirate fizički kontakt (dodirivanje ruke ili ramena u situacijama kad vas zasmejava ili vam priča nešto poverljivo),

- dajete mu komplimente,

- na kraju sastanka mu kažete da vam je drago što ste se upoznali i da ste se lepo proveli.

A ovako šaljete signal da ste nezainteresovani:

- stojite ili sedite s rukama prekrštenim na grudima,

- fizički ste prilično udaljeni od njega, ne dozvoljavate mu da "uđe u vaš prostor",

- tokom razgovora "bacate oko" na druge ljude i dešavanja oko vas, drugim rečima ne gledate u njega,

- ne ulažete napor da produžite razgovor, ne postavljate pitanja, puštate da razgovor zamre,

- gledate u pod ili čašu kad vam priča.

Uvek imajte na umu da su muškarci pragmatičari i isključivo reaguju na podsticaj ili na nedostatak istog.

Zašto je izabrao baš mene?

Ulaskom u određene godine neke žene postaju sigurnije u sebe, više cene sebe i svoje kvalitete, više vole svoje nesavršeno telo... Nažalost, više je onih koje gube samopouzdanje, nezadovoljne su, smatraju da nisu dovoljno lepe, zgodne i slično i da je to sve razlog zašto su same... A svakako nam ne ide na ruku i propaganda koja nam nameće "superženu" (vitka, zategnuta, bez bora i nesavršenosti, sigurna u sebe, uspešna, otvorena, nasmejana u svakoj situaciji...) kao jedini ispravni model izgleda i ponašanja. Činjenica je da niko nije savršen, pa ni vi. Kad jednom to prihvartite, shvatićete da imate dva izbora - ili da prihvatite sebe baš takvom kakvi jeste, ili da provedete život u večnom nezadovoljstvu i samokritici. Uvek birajte opciju jedan.

Baš zbog svih tih nesigurnosti, često smo sumnjičavi kad nam priđe muškarac. Pitamo se zašto je baš nas izabrao kad je okružen mnogo lepšim ženama. Crv sumnje nas nagriza i počinjemo da ga ispitivački posmatramo, da ga testiramo, tačnije da već u startu sabotiramo potencijalnu romansu. Istina je da mi zapravo ne znamo šta sve muškarce privlači, da ne postoji univerzalna formula privlačnosti. Činjenica da vam je prišao i započeo razgovor s vama, znači da ste ga VI zainteresovali, a ne neko drugi. Ne pitajte se zašto ste mu se dopali, jednostavno ga pustite da mu se dopadate i tačka.

Osvajate ga "igricama"

Zaboravite na savete koje ste čitali u raznim časopisima, a koji poručuju da treba da delujete neosvojivo, kako biste na kraju osvojili muškarca. U stvarnom životu, i ako se radi o zaista kvalitetnom, zrelom partneru kakvog želite da imate kraj sebe, ovi saveti nisu produktivni. Pođite od sebe. Da li biste se vi trudili oko nekog ko sa vama igra igrice, čas je zainteresovan, čas nije? Zove vas na sastanak, pa misteriozno nestane? Zaključili biste da je nezreo, da ne želi ozbiljnu vezu s vama i produžili dalje. Isto razmišljaju i muškarci. Toplo-hladno ponašanje može im biti interesantno samo u početku, ali ubrzo će steći utisak da se poigravate sa njima, a to niko ne voli.

"Pijavica" sindrom

Statistike su pokazale da jedna od top pet stvari koje muškarci ne vole, a kad su u pitanju veze, jeste insistiranje partnerke da stalno budu zajedno i sve rade u paru! Drugim rečima, odbijaju ih žene koje se kao pijavice prilepe za njih, očekujući da zato što su sada u vezi treba da zaborave na prijatelje, familiju, hobije... Iako ste možda dugo čekali na romansu i željni ste muške pažnje, ovo je jedna od stvari koju nikako ne smete da radite.

Posesivnost može samo dovesti do toga da poželi da što ređe bude s vama, a na kraju i da vas napusti. I ne samo da će vas on napustiti, već će i vaši prijatelji dići ruke od vas. Dajte mu prostora, napravite razliku između stvari koje radite zajedno i onih koje svako treba sam da obavlja.

Kruti stavovi

Ako ste u četrdesetim, dovoljno ste već iskusni da imate jasnu sliku šta želite od budućeg partnera - koje osobine treba da poseduje, kakve poglede na život, očekujete i da bude uspešan u poslu, ali i da izgleda na određen način. I sve je to u redu, mislite da poznajete sebe i znate tačno šta bi vas usrećilo. Ipak, nemojte slepo da se vodite tom listom, jer je istina da često sami sebe umemo da iznenadimo. Nemojte da odbacujete nekog samo zato što ne ispunjava sve vaše kriterijeme, gledajte širu sliku!

Sigurno da postoje stavke sa te vaše liste koje nisu baš bitne. Pa šta ako je „kućni moljac“ i ne voli da izlazi? Da li je zaista važno što ima stomačić ili ne odlazi u teretanu? Sigurno ćete se složiti da je od svega toga ipak bitnije što ume da vas nasmeje, što vam je privržen i odan... A to možda nikad nećete saznati ako mu ne date šansu.

#Ljubav

'