AKTUELNO

Zapamtite Natalijinu priču, kako vam se ne bi dogodilo isto, ako to ne želite.

Svi koji obeležavaju Dan zaljubljenih unapred planiraju kako da obraduju voljenu osobu. Sa nestrpljenjem očekuju da svane 14. februar kako bi već od jutra počeli da obasipaju partnera pažnjom i pokazali mu da je ljubav koju osećaju zaista jaka i prava. Red poklona, pa red lepih reči začinjenih po kojim slatkim poljupcem obećavaju dobar provod. Ako se po jutru dan poznaje, onda je neminovno da će veče biti upotpunjeno dobrim provodom u krevetu. Bilo da ste planirali romantičnu večeru u restoranu ili da to veče posvetite vama kod kuće uz sveće, gotovo da je zagarantovano da će doći i do sočnog gužvanja posteljine.

Ipak, imajte na umu da svaki odnos sa sobom donosi rizik. Ukoliko planirate porodicu, onda vam želimo svu sreću i pozitivne rezultate. Međutim, ako niste od tih parova, ne zaboravite da imate zaštićeni odnos. Mnogima se u trenucima strasti desi da zaborave na kontracepciju, pa se „zaigraju“ ili jednostavno zaštita „zakaže“. Ako ne koristite takozvane antibebi pilule, nemate spiralu, a niste koristili ni kondom ili je on možda tokom odnosa pukao, pa sumnjate u to da biste mogli da ostanete u drugom stanju, ne paničite! Postoji rešenje, pilula za dan posle. Ona može sprečiti nastanak neželjene trudnoće, ne zaboravite, abortus ne sme da bude vid kontracepcije.

Da se Dan zaljubljenih pamti kao dobra uspomena i lepo provedeno vreme, potrudila se i Natalija koja je prošle godine imala 14. februar kakav bi svaka dama poželela. Međutim, jutro posle nije išlo po planu.

- Pričali smo danima unapred kako bismo mogli da provedemo „naš dan“. Kažem naš, jer nam je to bila ujedno i godišnjica veze. Otputovali smo van grada i ceo dan se smejali i uživali jedno sa drugim. Uveče se organizovala žurka u smeštaju u kojem smo bili, pa smo popili koju čašicu više i naravno otišli u sobu da zaokružimo ceo dan jednom lepom avanturom u krevetu - počinje priču Natalija.

Svako bi očekivao da se Natalija 15. februara probudila srećna, nasmejana i bezbrižna u zagrljaju svog voljenog, međutim kao hladan tuš pogodila ju je prva rečenica njenog dečka kada su otvorili oči.

Foto: Pixabay.com

-Umesto poljupca za dobro jutro rekao mi je da misli da se sinoć tokom odnosa zaneo i da postoji mogućnost da ostanem u drugom stanju. Kroz glavu mi je samo prošla činjenica da u ovom trenutku nisam spremna za dete, a o abortusu mislim sve najgore od kada sam prvi put u životu čula za njega - priseća se Natalija jutra posle vođenja ljubavi u kome je beskrajno uživala.

Prvi napad panike je na svu sreću prošao u trenutku, sabrala se i rešila da ništa ne prepušta slučaju.

- Nisam ga krivila, ni ja se nisam čuvala tako da je krivica obostrana, ako u toj situaciji uopšte može da se traži krivac. Umesto da sam tog jutra polako isijala prvu kaficu sa njim uz poljupce i prisećanje na najlepše trenutke protekle noći, surfovala sam po netu u potrazi za najboljim rešenjem za trenutnu situaciju. Pronašla sam tekstove o piluli za dan posle. Moram da priznam da sam bila skeptična jer mnogi pričaju da ona može negativno da utiče na organizam. Odlučila sam da pozovem nekoliko drugarica da ih pitam da li su one možda nešto čule o tim pilulama. Bila sam iznenađena kada mi je je većina njih priznala da su ih koristile. Tek tada sam shvatila koliko mi malo međusobno pričamo o tim najintimnijim detaljima iz naših života. A da pričamo više, možda ne bi svaka od nas doživela da joj srce preskače u ovakvim situacijama – iskrena je Natalija.

Naravno, sve se dobro završilo. Popila je pilulu za dan posle, sačuvala lepe uspomene i sprečila mogućnost da joj ljubavna igra na Dan zaljubljenih zauvek promeni život u pravcu u kom to nije želela. Sa druge strane sačuvala je zdravlje i svoje telo koje će, kada to bude poželela, na svet doneti zdrave bebe.

Foto: Wikipedia

– Imala sam poverenje u ono što su mi drugarice govorile, ali sam ipak odlučila i da posetim apoteku i konsultujem se sa farmaceutom o tome šta je najispravnije učiniti. Kada sam dobila potvrdu da dobro razmišljam, popila sam pilulu, a sa drugaricama je pao dogovor da ne smemo više takve stvari da krijemo jedna od druge, ali ni od ostalih žena, jer naša iskustva stvarno mogu nekome da pomognu i da spreče nepromišljene odluke poput onih koje vode ka abortusu, na primer - zaključuje Natalija.

O piluli za dan posle

Pilula za „dan posle“ sadrži levonorgestrel i efikasna je u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće ukoliko se primeni u roku od 72 sata (tri dana) od nezaštićenog polnog odnosa, s tim što joj efikasnost sa vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije moguće. Ona deluje tako što odlaže ili blokira ovulaciju i tako sprečava da se spermatozoidi i jajna ćelija “sretnu”. Takođe je bitno napomenuti da pilule za hitnu kontracepciju nisu tzv. “abortivne pilule” - čak i u slučajevima u kojima se nenamerno desi da se pilula upotrebi nakon što je nastupila trudnoća neće biti štetnog delovanja na plod. Postoje i razne dileme kod korisnica, u vezi sa upotrebom ovih pilula, kao i “urbanih mitova” za koje je zaslužno nepotpuno ili netačno informisanje iz raznih izvora. Neki od njih uključuju verovanje da, ako dođe do krvarenja do pet dana nakon uzimanja pilule, to znači da je ona delovala, a ako ne dođe – da nije delovala. Takođe, izjave poput onih da se radi o “hormonskoj bombi” značajno u negativnom smislu doprinose širenju zabluda, jer pilula za hitnu kontracepciju sadrži levonorgestrel koji inače predstavlja “zlatni standard” za bezbednost u oblasti hormonske kontracepcije.

I. P.

#Danzaljubljenih

#Devojka

#Kontracepcija

#Seks

#Trudnoća

'