AKTUELNO

Koji razlozi se kriju iza bolnog seksualnog odnosa i kako se suočiti sa njima?

Skoro 20 odsto žena doživljava bol tokom seksa što ih lišava zadovoljstva u seksu. Bol se može pojaviti u intervalima ili biti hroničan i izazvan širokim spektrom uzroka kao što su infekcija, alergija, reakcija na lekove ili hronična stanja. Nažalost, često se ovaj bol pripisuje psihi, pa čak i mentalnim bolestima iako neki od simptoma mogu biti stvarno povezani sa medicinskim problemima.

Evo nekih od njih:

Smanjena erotska stimulacija - Kod seksualnog uzbuđenja vaginalna tkiva luče prirodna maziva koja štite ženu od bola tokom odnosa. Bez ovakvih mehanizama, tkivo unutar vagine bilo bi suvo. Nažalost u takvim slučajevima žene često ćute i čekaju kraj odnosa. Trebalo bi da odete kod ginekologa da vam prepiše neko sredstvo koje će vam pomoći.

Vaginalni spazam - Kada je seks bolan, žene nesvesno stežu mišiće vagine. Vaginalni spazam je seksualna disfunkcija u kojoj postoji konstantna ili ponavljajuća nevoljna kontrakcija mišića vagine, što onemogućava vaginalnu penetraciju. Lekar vam može pomoći fizioterapijskim tehnikama koje se pomoći u relaksaciji i pravilnom funkcionisanju područja.

Menopauza - Kako estrogen opada, vaginalno tkivo postaje sve tanje i suvlje. Pored vaginalne atrofije, postoji i opšta atrofija u spoljašnjim i unutrašnjim genitalnim organima, uretri, kao i donjoj bešici. Kao rezultat svega toga seks postaje bolan. Jasno je da morate porazgovarati sa svojim lekarom u upotrebi hormona.

#Seks

'