AKTUELNO

Naučite da slušajte svog partnera tako da se on/ona osećaju sigurno i prihvaćeno sa vaše strane.

Kad malo bolje razmislimo, u nekim trenucima nestrpljenja i besa stvarno nam nedostaje veština i umeće da saslušamo i razumemo svoga partnera. Složićete se da kod ljudi koji poseduju ovaj dar, veze uvek deluju smirenije i pod kontrolom. Saosećajno slušanje je važna veština za sveobuhvatnu ljubavnu vezu, tako da vaš partner oseća vašu brigu i razumevanje, ali istovremeno i ljubav i podršku.

Ovo su šest ključnih elemenata koji vas upućuju kako da saosećajno slušate svog partnera kada on/ ona žele da podele svoja osećanja sa vama:

1. Ne pokušavajte da rešite problem ili dajte savet, osim ako vam partner to specifično ne zatraži.

Ponekad samo želimo da nas saslušaju i da naša osećanja izađu na površinu. Kada smo povređeni, potrebna nam je empatija, a ne savet. Prirodno je da želimo da pomognemo i ponudimo trenutna rešenja nekome koga volimo, ali savet možda nije ono što toj osobi treba u tom trenutku. Muškarci imaju tendenciju da odmah prionu na rešavanje problema, ali to treba imati na umu i ponekad saslušati problem.

2. Budite strpljivi i nemojte se frustrirati ako vaš partner ne može reći što oseća odmah.

Ponekad je potrebno vreme da osoba pronađe reči da izrazi ono što oseća. Tišina i strpljivost pomažu ljudima da daju glas svojim osećanjima.

Foto: Unsplash

3. Ne uzimajte osećanja vašeg partnera lično.

To su njegova ili njena osećanja i ne moraju se poklapati sa vašim. Saosećanje znači prihvatanje osećanja vašeg partnera i pružanje prilike da bude ono što jeste.

4. Nemojte se braniti ili se osećati napadnuto kada vaš partner izražava osećaje koji vas brinu.

Kada partner izrazi ono što oseća, to ne mora nužno biti kritika. Dajte svom partneru siguran prostor da se izrazi, bez prekidanja. Biće još prilika posle da kažete šta vam je na umu. Ponekad pomaže pitanje: "Mogu li sada sa tobom imati siguran prostor? Moram razgovarati o nečemu što me muči."

5. Koristite refleksivno slušanje, tehniku koja čini da se druga osoba oseća sigurno.

Kada kažete "razumem da te sada povređujem" ili "znam da je ovo teško za tebe", vaš partner će biti ohrabren da vam kaže nešto više o tom problemu. Ako kažete: "Ne mogu da razumem zašto se tako osećaš" ili "to meni nema smisla", vaš partner će se utišati i ponovo zatvoriti u sebe.

Foto: Unsplash

6. Ponudite slušanje sa saosećanjem.

Empatično slušanje će pomoći u razgovoru ako neke stvari koje vam partner govori bole, ali ne i sažaljenje. Ako ga sažaljevate, njemu će dodatno biti neprijatno, ali kada iskreno pokažete brigu na prihvatljiv način, toga osećanja neće biti.

Na psihoterapeutskim savetovanjima parovima se često daje petominutni domaći zadatak da vežbaju saosećajno slušanje. Partner A kaže jednu pozitivnu stvar u vezi sa partnerom B. Na primer, "Cenim što si spremila(o) tako divnu večeru" ili "Tako si dobar(a) u pomaganju deci sa domaćim zadacima." Onda partner A kaže jednu negativnu stvar. Na primer: "Želim da mi više pomažeš u čišćenju kuće" ili "Želim da pomogneš deci da operu zube uveče." Dok partner A govori, partner B ne kaže ništa i jednostavno sluša. Tada partner B kaže jednu pozitivnu stvar i jednu negativnu stvar, dok partner A sluša.

Ova mala vežba omogućava da se male smetnje u svakodnevnom životu zajednički ispolje kako se ne bi nagomilale, i tako formirale zid ćutanja i nepoverenja između partnera. Upotreba izjava poput kao "Želim" ili "Jako bih cenio(la)" može učiniti da se neprijatnosti osećaju manje kao napadi ili kritike.

Ako vas zanima na koje još načine možete poboljšati vašu vezu, možete o tome pročitati više upravo OVDE.

Pink.rs

#Ljubav

'