AKTUELNO

Slučaj je rešiv!

Oni koji pate od erektilne disfunkcije (ED) znaju sa čim se susreću, i kako izgleda život sa ovim problemom. Znaju i njihove partnerke. Ne znam da li znaju da je problem mnogo češći nego što misle, i da je u ogromnom procentu rešiv, ako se na vreme zatraži pomoć. Ono što ometa pravovremeno nalaženje rešenja je pre svega stid, što za posledicu ima izbegavanje razgovora sa partnerkom kao i odlazak kod lekara. Pošto se partnerka izbegava, a ne govori joj se pravi razlog, ona počinje da sumnja da je u pitanju treća osoba ili da nije dovoljno privlačna. To je čini tužnom, ljutom i razočaranom ili depresivnom, besnom i povređenom, u zavisnosti od toga kako gleda na mogućnost gubitka ljubavi. Nesreći za volju, često bude u pravu, jer se muškarac sa ED teško miri sa činjenicom da „jarbol muškosti“ više ne stoji kao pre, pa će radije potražiti sa strane dokaz da je sve u redu, nego što će sa svojom partnerkom otvoreno porazgovarati i naći način da prevaziđe ovaj problem. Ukoliko se još i sazna za neverstvo, emotivni cunami preti da potopi sve što je godinama građeno!

Oni koji se trude da ne razmišljaju o tome, veruju da će se problem već nekako rešiti sam od sebe, kao i većina stvari u životu. Pritisnuti poslom, u trci za zaradom, boljom pozicijom i većim bonusima, hronično umorni, neispavani, posežu za nikotinom, alkoholom i stimulansima, što sve vrlo negativno utiče na potenciju. Ako tu dodamo još i nedovoljno kretanje i nezdrave obroke, imamo profil muškarca koji će pre ili kasnije imati problem sa potencijom, kao posledicom gojaznosti, hipertenzije, dijabetesa. ED nije prirodna posledica starenja, ali se zbog nezdravih navika tokom života često javlja posle 45 godine života (više od 50% muškaraca od 45 do 70 godina starosti suočilo se sa ovim problemom).

Depresija i anksioznost su dva česta savremena neprijatelja potencije. Depresija se nekad javljala dva puta ređe kod muškaraca, ali novija istraživanja pokazuju da je došlo skoro do izjednačenosti među polovima, posebno u starosnoj grupi od 18 do 34 godine. Muškarci svih uzrasta mogu biti pogođeni depresijom, ali rizik se povećava kod starijih muškarca. Procenjuje se da oko 40% muškaraca između 40 i 60 godina, trpe određeni stepen depresije.

Foto: Unsplash

Čovek u 21. veku je nalik kentauru, do pola homo economicus, od pola homo hedonicus, ali zaglavljen između ta dva zapravo ne nalazi mir. Okovan kreditima poput modernog Prometeja, dok mu šefovi „kljucaju jetru“ koja se noću obnavlja, poslednje na šta misli je seks. Zabrinut za egzistenciju, brak, školovanje dece, kupovinu novih kola, novog stana na boljoj lokaciji, diše sve pliće, i sve se češće bori sa paničnim napadima i depresijom. Antidepresivi, lekovi koji leče ove poremećaje, sami po sebi kao neželjeni efekat imaju smanjenje libida i ED.

Stres vrlo negativno utiče na seksualnu funkciju. Stres i seks prosto ne idu zajedno, jedno isključuje drugo. U stresu organizam radi pod uzbunom i šalje mozgu signal da se dešava nešto opasno, i da mozak kao glavni komandant mora da preduzme korake za beg ili borbu. Složićete se, ni jedno ni drugo ne liči na seksualnu radnju. Kad mozak dobije tu informaciju, uključuje se simpatikus, deo autonomnog nervnog sistema zadužen za vojne operacije: povlači se krv sa periferije u vitalne organe i mišiće, šire se disajni putevi, ubrzava rad srca i to je upravo ono što osećamo kad se uplašimo. Ohlade nam se šake i stopala, a krv ide u mozak, jetru, srce, pluća i mišiće – ne u penis! Ovo je evolutivno izuzetno korisno jer pomaže da se pobegne od lava, ali za erekciju je potreban parasimpatikus – deo autonomnog nervnog sistema koji treba da nas odmori od napornog dana, da nas relaksira, da obezbedi erekciju i miran san. Zamislite sliku kako bežite od lava sa erekcijom! Nije logično, zar ne?!

Foto: Unsplash

Kad je stres hroničan, simpatikus prosto preovlađuje i teže se čovek relaksira, a samim tim su veće šanse za problem sa erekcijom.
Kad se jednom iskusi nepotpuna ili nedovoljna erekcija, muškarac može da razvije strah i da se svakog narednog puta pribojava da li će se “loše” iskustvo ponoviti. Ovo je naročito prisutno ukoliko je partnerka nova, i ne postoji dovoljna bliskost i razumevanje. Ovaj uzrok najčešće stoji u korenu psihogene ED. Ovaj tip ED leči se psihoterapijom, a značajnu pomoć pružaju preparati za jačanje potencije. Naravno, jednu nezadovoljavajuću erekciju, ili više njih, ne možemo proglasiti za ED. Potrebno je da se ovaj problem ponavlja u periodu od najmanje tri meseca.
Ukoliko se problem javi u vezi ili braku, najvažnija je otvorena komunikacija sa partnerkom. Ukoliko je odnos pre javljanja problema bio blizak i zadovoljavajući, nema razloga za strah od nerazumevanja. Mnogo se lakše problem prevaziđe sa nekim u koga imate poverenja, nego sa novom partnerkom pred kojom treba da se pokažete, što povećava anksioznost povodom eventualnog neuspeha. Otvorena komunikacija je naročito važna da ne bi partnerka, ukoliko oseti da je izbegavate, sama tražila odgovore, znate kako se to obično završi.

Foto: Unsplash

Čini mi se da se seks često poistovećuje sa penetracijom. Moram da kažem da cilj seksualnog odnosa nije obavezno penetracija, već doživljaj vrhunca kod oba partnera, koji se može postići na razne druge načine, ali upravo taj vrhunac izostaje u grčevitoj borbi za erekciju. Stvari su još teže ako oboje ćute i svako za sebe misli da je kriv.
ED je često posledica i benigne hiperplazije prostate, a pored preparata koji značajno mogu da pomognu u rešavanju kako problema sa prostatom tako i sa ED, seksualna aktivnost je od izuzetne važnosti. Redovna seksualna aktivnost može da dovede do smanjenja prostate i poboljšanja erekcije.
Za erektilnu disfunkciju je najgore povući se i izbegavati razgovor na tu temu, kao i odlazak kod urologa, psihijatra, psihoterapeuta. Istraživanja pokazuju da se samo 10 % obrati lekaru za pomoć. ED je često prvi znak da sa krvnim sudovima nešto nije u redu, zato je izuzetno važan dijagnostički znak i ne treba ga zanemarivati, već ispitati uzrok, započeti terapiju i menjati navike koje su do toga dovele. Ona može da bude posledica začepljenja arterija i da najavi infarkt. Izuzetno opasno može biti uzimanje lekova PDE-5 inhibitora na svoju ruku, jer oni ne šire samo krvne sudove u penisu, nego u čitavom organizmu, a tada srce mora da pumpa duplo jače kako bi obezbedilo dovoljnu količinu krvi za celo telo. U tom slučaju mnogo je sigurnije kupiti neki od biljnih preparata koji se mogu uzeti bez recepta. Preparati na bazi afričke šljive ne deluju tako brzo (poput lekova), ali su bezbedniji i efikasni ako se redovno uzimaju.
Kad se razvije strah od mogućeg neuspeha, treba imati u vidu da za strah postoji samo jedan lek, a to je izlaganje. Ko se plaši lifta treba da se vozi liftom. Mislim da je poruka jasna. Ovde takođe mogu biti od velike koristi preparati za potenciju jer ulivaju dodatnu sigurnost. Nelečena ED može da vodi u gubitak samopouzdanja, anksioznost i depresiju.

Vreme se promenilo. Supruge više nemaju “glavobolje” niti čekaju pasivno kod kuće da zadovolje svog muškarca po dužnosti, nakon što se umoran vratio sa posla. Tada je na ceni bila nevinost, a žene nisu otvoreno govorile o seksu. One sada imaju aktivnu ulogu i očekivanja od svog partnera, često su same inicijatori seksualnog čina, što može muškarcu dodatno da stvori pritisak i odbojnost ukoliko ima problem sa potencijom. Zato su, za razliku od prošlosti, one te koje se sve češće žale da njihovi partneri odbijaju njihove pozive na seks, osećaju se odbačeno i zanemareno. Potrebna im je izuzetna hrabrost da priznaju da njihovi partneri ne vode ljubav sa njima onoliko često koliko bi one želele, već radije ostaju uz televizor kad krenu na spavanje. Žene se osećaju povređeno i poniženo kada ne mogu da probude libido svojih muževa. Izbegavanje i neprimećivanje može ozbiljno da im naruši samopouzdanje i pogorša bračne odnose.
Važno je znati da mnogo parova pati od neusklađene želje ili neke vrste seksualne disfunkcije kao i da je seks u braku mnogo ređi nego što se misli i priča. Dobra vest je da ukoliko postoji dobra volja i trud, izgledi za povećanje strasti su odlični!
Raduje me da smo kao društvo krenuli korak dalje da o ovakvim stvarima možemo da pričamo otvoreno.

Foto: Promo/Abelapharm

U paleti proizvoda brenda Afrička Šljiva, pored Afričke šljive kapsula i Afričke šljive forte, od nedavno na tržištu postoje i Afrička Šljiva kapi.
Još jača i potentnija, praktičnija za primenu, komfornija za poneti - Afrička šljiva u kapima jedinstven je dodatak ishrani na tržištu!
Afrička šljiva kapi je savremena i još efikasnija pomoć muškarcima za normalnu seksualnu funkciju, libido, kao i normalno funkcionisanje prostate i urinarnog trakta.Već poznato dejstvo Afričke šljive pojačano je 7 x većom koncentracijom betasitosterola, a pored ekstrakta kore afričke šljive, u sastavu se nalazi i ulje pšeničnih klica i vitamin E.

Afrička šljiva kapi jednostavne su za primenu – ukapavaju se direktno u usta, jednom dnevno.

Foto: Promo/Abelapharm

Autor: Pink.rs

#Ljubav

#Seks

'