AKTUELNO

Smatra se da se termin "ekoseksualnost" pojavio još 2000. godine na internetu.

Korisnici su dodali ovu reč u opis svojih profila na stranicama za upoznavanje. Do 2008. godine, eko-seksualnost je počela da se pretvara u punopravni pokret i bila je podeljena na dva različita toka.

Pratioci prvih boraca za očuvanje prirodnog okruženja - oni se protive zagađenju sveta i pozivaju na napuštanje seksualnih proizvoda koji štete našem telu i planeti u celini. Za druge, filozofija “ekoseksualnosti” dobija nešto drugačije značenje. Njene pristalice pokušavaju da ojačaju vezu sa prirodom i svojim telom. Mogu provesti sate grleći drveće, masirati tlo svojim nogama, erotski razgovorati sa biljkama i čak dobiti orgazam uz njih. Ekoseksualci iz ove grupe smatraju da je odnos prema majci Zemlji pogrešan. Priroda treba da postane ljubavnik ili ljubavnica, a veze treba da budu izgrađene na principu "dođite i uzmite".

Pristalice ekoseksualnog pokreta su uverene da takav pristup može sprečiti brzu promenu klime.

- Umesto Majke Zemlje, gde vas teši Zemlja, Zemlja je vaša voljena. To vas stavlja na odgovornost za održavanje zdravih odnosa s njom -  objasnila je u intervjuu Eni Sprinkl, jedna od autora Eko-seksualnog manifesta.

Istovremeno, zagovornici eko-seksualnosti smatraju da je to jedna od vrsta seksualne orijentacije i da se trude da dodaju slovo “E” LGBTQI. Prema aktivistima, u svetu sada ima više od 100 hiljada ekoseksualaca.

#Seks

'