AKTUELNO

Pet pojava na polnom organu koje ukazuju na probleme u organizmu.

1. Često postajete "mekani"

Ako češće od jednom-dvaput mesečno budete labavi u spavaćoj sobi, to bi moglo značiti da niste svim srcem u tome. Australijska studija pokazala je da je rizik od razvoja koronarne bolesti u roku od 10 godina, 65 odsto viši kod muškaraca sa umerenom ili teškom erektilnom disfunkcijom, u poređenju sa muškarcima koji nemaju problema sa erekcijom.

2. Urin nije žut, nego crvenkast

Crvenkasta boja mlaza znak je za uzbunu. Krv može biti znak bolesti prostate, bešike ili bubrega, pa treba doznati odakle krv potiče, kaže Kevin Bilaps, profesor urologije sa medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins. Sa druge strane, krv u spermi tokom polnih odnosa najčešće ne znači neku opasnost, kaže dr. Erik Klajn, direktor Instituta za urologiju i nefrologiju Glikman na Klinici Klivlennd. Ipak, zamolite lekara da proveri. Mogli biste imati prostatitis, upalu prostate koju često uzrokuje ešerihija.

3. Ako libido "zapinje"

Opstruktivna apnea u spavanju, poremećaj je kod kojeg su u snu disajni putevi blokirani, i to bi vam moglo smanjiti želju za seksom. Nemački naučnici su otkrili su da muškarci sa najnižim nivoom kiseonika u krvi, tokom noći navode 11 odsto niži nivo potrebe za seksom u poređenju sa muškarcima koji dišu normalno. Apnea može sniziti testosteron i tako uticati na erekciju.

4. Vrh je crven i natečen

Mislimo na upalu, crvenilo i bol. Zove se balanitis, a po pravilu ga uzrokuju bakterije, virusi ili gljivice, najčešće kao posledicu ne baš besprekorne higijene, kaže dr. Paduh. Možda će vam trebati krema ili antibiotik. A usput neka vam izmere šećer u krvi, jer su naučnici otkrili su da osobe sa šećernom bolesti gotovo tri puta češće od zdravih, imaju balanitis.

5. Proizvodite manje ejakulata ili nema orgazma

Za to bi krivac mogao biti nizak testosteron, koji pomaže u proizvodnji semena. Prema rečima lekara, što više semena imate, to sa većom silinom ejakulirate. Uzrok vaših problema možda je i u lekovima. Naime, gotovo trećina muškaraca koji uzimaju neke antidepresive iskuse probleme sa postizanjem orgazma. Pitajte doktora može li vam smanjiti dozu ili promeniti lek.

S. M.

#Lekar

#Penis

#Zdravlje

'