AKTUELNO

Neki piju kafu ujutru, drugi jedu masnu ribu ili čokoladu. Sada su naučnici otkrili još jedan način da pamtite bolje i duže - redovno vođenje ljubavi.

Nedavna studija dokazuje vezu između seksa i pamćenja. Učesnici, koji češće praktikuju seks, pokazali su bolje verbalno sećanje od "lenjih" ljudi. Studija je sprovedena na 78 žena starosti od 18 do 29 godina u obliku istraživanja o različitim aspektima života i prikazivanje slučajnih reči i ljudi na računaru.

Potom su istraživači pomešali nova i stara slova i slike, a učesnici su ih morali identifikovati. Ljubitelji seksa bolje su se sećali prikazanih reči, ali sa fotografijama nisu bili najbolji. Istraživači to pripisuju činjenici da vaginalni seks doprinosi poboljšanju neurogeneze (rasta novih ćelija mozga) u području hipokampusa, koji je povezan sa verbalnom memorijom.

Iako su eksperimenti bili povezani sa kratkoročnom memorijom, autori studije veruju da će ista biti dugoročna. I sa drugim funkcijama za koje je odgovoran hipokampus (na primer, orentacija u prostoru). Naravno, studija je mala i oslanja se samo na odgovore samih učesnika o njihovom seksualnom životu, ali je uvek lepo znati da seks ima još jednu korisnu osobinu!

#Seks

'