AKTUELNO

Živorad Žika Nikolić 13. oktobra zaustavlja karavan u Beranama. Ovog puta ekipa emisije predstavila nam je biser srpske istorije i kulture, manastir Đurđevi stupovi.

U podnožju planinskih venaca, u jednom od najvećih gradova na severoistoku Crne Gore – Beranama, ove subote nalazi se karavan "Žikine šarenice" koji nas upoznaje sa lepotama i znamenitostima ovog dela susedne Crne Gore.

Foto: TvPink Printscreen

Najznačajniji spomenik istorije i kulture u ovom delu Crne Gore a i šire, dva kilomera od centra, star osam vekova, manastir Đurđevi stupovi, manastir je koji je mnogo puta strada i vaskrsao.

Nalazi se na levoj obali Lima, podigao ju je veliki župan Prvoslav, gospodar Budimlja, sinovac Stefana Nemanje. Podigao je zadužbinu u kojoj i danas počiva.

Foto: TvPink Printscreen

- Po najnovijim istraživanjima, najverovatnije da je prva manja crkva nastala još u 12. veku, i da je njen ktitor bio župan Tihomir, a kasnije župan Prvoslav, on je proširio ovu crkvu i prilagodio je za novu episkopiju koju je osnovao Sveti Sava 1920.godine - rekao je vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki.

Kako kaže, imaju privilegiju da je ktitor u crkvi, da se tu nalazi njegov grob.

Foto: TvPink Printscreen

- Svako ko ovde dolazi treba da zna da je na važnom mestu stare Raške koje je kolevka mnogih znamenitih ljudi. Nažalost od starog živopisa ostalo je vrlo malo. Od ostataka starog Nemanjićkog živopisa - rekao je vladika.

On je rekao da je 2002.godine tu zvanično obnovljena episkopija budimljansko-nikšićka, i od tada je manastir duhovni centar cele severne Crne Gore.

Foto: Printscreen YouTube/Goran Scekic, Pink.rs

Budite uz "Žikinu šarenicu" i TV Pink!

#Živorad Žika Nikolić

#žikina šarenica

'