AKTUELNO

Neuropsihijatar prof.dr Jovan Marić izjavio je za Novo jutro televizije Pink da su za svađu potrebne dve osobe, a da je za prekid svađe dovoljna jedna strana, jer kada jedan ućuti, priča je završena.

- U partnerskim odnosima, svađe nastaju oko nekakvih sitnica i neslaganja i onda krenu neke priče, priče, priče, a lepo se kaže, za svađu je potrebno dvoje, za prekid svađe je dovoljan jedan. To znači da taj jedan treba da ućuti i završena priča. Trajnost braka zavisi od broja ugriza žene za jezik – izjavio je Marić.

Prema njegovim rečima 80 odsto najbitnijih odluka u kući donosi žena.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, postoje receptori za zadovoljstvo u mozgu koji se, navodno, zasite posle, između 7 i 10 godina.

- I posle 10 godina nema više onakve strasti, ali to onda preraste u prijateljstvo, obaveze i odluku na intelektnom nivou „sa ovom osobom hoću zajedno da starim – rekao je Marić.

Pričajući o stresu u porodičnim odnosima, Marić je rekao da je u Srbiji stres broj jedan smrt deteta, a u Americi, koja je vodeća u psihijatriji je smrt bliske osobe.

Foto: TvPink Printscreen

- To je često partner, nije dete, jer tamo sa 18 odu od kuće, i zaborave na decu. Kod nas je druga priča i iz toga izvlačimo zaključak da ako nam je dete jako važno, logično je da sve što je u vezi sa detetom je izvor stresa, jer dete idealizujemo – izjavio je Marić.

Kako dodaje, čoveku je potrebna trajna ljubav i homo sapiens je ima samo prema deci.

- Deca su trajna i bezuslovna ljubav – rekao je Marić.

Bivša manekenka, danas uspešna poslovna žena i majka troje dece Jelena Ivanović Tomašević komentarišući ulogu savremene žene, koja je zaposlena, majka i supruga, rekla je da je najvažnije šta očekujemo sami od sebe i da li smo u skladu sa sobom kada ispunjavamo ono što je pred nama u svakom danu.

- Ja sam ambiciozna pa onda imam potrebu da se ostvarujem kroz karijeru, volim da putujem, na prvom mestu mi je da porodica bude dobro i da su potrebe svih usklađene. U tom smislu pokrivam sve ono što ste naveli, ali ne zato što sam ja „super“ žena već zato što sam takva po prirodi, imam potrebu da se iskažem kroz sve sfere života – rekla je Ivanović Tomašević.

Foto: TvPink Printscreen

Komentarišući istraživanje koje navodi da 46 odsto žena nervira njihov partner, a manje deca, ona je rekla da je ne nerviraju ni partner ni deca.

- Nema razloga da me iko nervira, oni su moja najveća ljubav, moja najveća podrška, moj najveći izvor radosti. Mislim da ljudi koji imau problem sa stresom verovatno imaju nesklad između svojih potreba i želja, i svojih uverenja – kazala je Ivanović Tomašević.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ljubav

#Porodica

#Psihijatar

'