AKTUELNO

Problem sa žvakaćim gumama nije samo taj što se zalepe za odeću ili obuću, nego i činjenica da im treba 20-25 godina da se razgrade.

U Holandiji se svake godine na ulici nađe 1,5 miliona žvakaćih guma, a to predstavlja veći problem nego što se na prvi pogled čini. Zbog toga, se od sada mogu kupiti patike čiji je đon napravljen od žvakaće gume.

- Problem sa žvakaćim gumama nije samo taj što se zalepe za odeću ili obuću, nego i činjenica da im treba 20-25 godina da se razgrade. - Rekao je Džonatan van Lon, iz kancelarije za marketing grada Amsterdama.

Zato je Amsterdam objavio rat žvakama. Ideja je da se uz pomoć nekoliko dizajnera proizvedu cipele čiji se đon sastoji od 30 odsto korištenih žvakaćih guma. Dakle, žvake idu u đon, a ne na njega.

- Ubuduće ćemo na železničkim stanicama obesiti kugle koje su slične žvakama, pa se ižvakane žvake mogu jednostavno baciti. Potom ćemo reciklirati celekugle. - rekla je Miša Šreder, radnik u marketingu.

Te žvake će se koristiti za proizvodnju đonova, a da niko ne bi zaboravio gde je materijal prikupljen, na đonu je urezana mapa Amsterdama. Ove patike možete kupiti u jarko roze ili crvenoj boji, a koštaju čak 200 eura.

- Prvo sam pomislila da želuim da ih imam, ali kada sam videla scenu, onda sam rekla "ne". - rekla je jedna od građanki.

#Patike

#moda

'