AKTUELNO

Postoji mnogo zabluda o bolovima u zglobu i artritisom, ali šta se stvarno tu dešava? Razdvojimo činjenicu od fikcije.

Koje su stvarne činjenice o tome šta uzrokuje, leči, ometa i pomaže artritis i bol u zglobovima?

Mit #1: Svi bolovi u zglobu su artritis. Postoji više od 50 vrsta artritisa, ali ako imate otečen, bolan zglob ne znači da imate jednog od njih. Ortopedi ističu da morate biti pravilno dijagnostikovani i lečeni", jer čak i ako nemate artritis, već povrede ili upale mekog tkiva, jedino poseta lekaru će vam sigurno razjasniti o čemu se tačno radi.

Foto: Pixabay.com

Mit #2: Pucketanje u zglobovima izaziva artritis. Svakako, svi smo to i ranije čuli. Mama je uvek rekla: "Prestani da pucketaš tim prstima, ili ćeš završiti sa artritisom. Prema rečima specijalista reumatologa, pucketanje zglobova je samo vakumski fenomen. Kada izvlačite svoje zglobove, malo viška azotnog gasa koji je rastvoren u krvi bukvalno pravi buku. Tako da ne, nećete dobiti artritis od trenja zglobova, ali ih svakako možete negovati.

Činjenica: Suvo, toplo vreme pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima. Prema savetima doktora, pacijenti sa artritisom osećaju neprijatan pritisak u zglobovima u danima velike vlažnosti i niskom barometrijskom pritisku, posebno pre oluje. Suva klima znači minimalni pritisak. Savet je da pratite vremensku prognozu i prema tome planirate svoje aktivnosti.

Foto: Pixabay.com

Mit#3: Vežbanje može pogoršati bol u zglobovima. Vežbanje je korisno za sve, sa ili bez artritisa, kažu doktori. Ipak, samo 13 % muškaraca i 8 % žena sa osteoartritisom kolena, dobijaju najmanje preporučenu količinu nedeljnog pokreta. Ako imate bol u zglobu, odustajte od intenzivnog vežbanja i ili pređite na vežbe koje manje opterećuju zglobove, kao što su stacionarni bicikl ili plivanje. Važna stvar je da dobijete više kretanja u svom životu. Što više vežbate, to će bolji biti domet vaših pokreta zglobova.

Činjenica: Ishrana može biti bitan faktor u sprečavanju artritisa. Održavanje zdrave težine može pomoći u odvođenju određenih vrsta artritisa. Održavanje najbliže idealnoj težini dosta predupređuje osteoartritis, jer je gojaznost povezana sa osteoartritisom kuka i kolena. Međutim, nije dokazano da ishrana ima direktnu vezu, uzrok ili sprečavanje drugih oblika artritisa

Foto: Pixabay.com

Mit#4: Ne postoji dovoljno efikasan način za sprečavanje oštećenja zglobova zbog artritisa. Razni lekovi za artritis mogu pomoći u smanjenju upale, ublažavanju bolnih simptoma i sprečavanju oštećenja zgloba. Kod pacijenata koji odlažu terapiju vide se drastične erozije u zglobovima za samo tri do šest meseci. Najbolje posetiti svog lekara da odredi plan lečenja koji vam može pomoći da održite svoj kvalitet života i bolje upravljate svojim stanjem.

Lekari posebno za ove vrste tegoba preporučuju ZGLOBEX® DoloAktiv®, prirodni preparat koji ciljano deluje na upalne procese u zglobu

ZGLOBEX® DoloAktiv® poseduje antiinflamatorno, imunoregulatorno i analgetsko dejstvo, a pokazan je i zaštitni efekat na jetru, naročito značajan za pacijente koji su zbog težine osnovne bolesti na dugotrajnoj i agresivnoj terapiji.

Na ovaj način olakšava osnovne simptome bolesti zglobova: bolove, ograničen obim pokreta, osećaj ukočenosti u zglobovima, kao i one specifične za inflamatorne bolesti: otok i crvenilo, te sprečava razvoj kasnijih komplikacija u vidu deformiteta i nepokretnosti zglobova. Efekat ostvaruje na molekularnom nivou što je pokazano brojnim kliničkim studijama.

Pink.rs

#zglobovi

'