AKTUELNO

Stomačni virus praćen mučninom, povraćanjem i dijarejom napada redom i staro i mlado.

Najpre su bile desetkovane predškolske ustanove, a s početkom školske godine preselio se i na mališane u školskim klupama, kao i na njihove roditelje.

Zbog učestalosti povraćanja i visoke temperature domovi zdravlja su prepuni iznemoglih i malaksalih pacijenata.

Ambulante su nam prepune, 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i „zavijanje“ u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da se, kada povraćanje prestane, nadovezuje kašalj, pa i gubitak apetita - kažu pedijatri.

Doktorka Nevenka Dimitrijević potvrđuje da su stomačne tegobe koje mogu biti posledica virusnih infekcija među mališanima u poslednje vreme česte.

Foto: Pixabay.com

- Pretpostavljam da virusna infekcija kruži među pacijentima, međutim, simptome ne treba olako shvatiti jer u nekim slučajevima može da se radi o mnogo ozbiljnijim oboljenjima. Simptomi stomačnog virusa su visoka temperatura, povraćanje, gubitak apetita, retka stolica, nadutost stomaka - kaže doktorka i dodaje da je, ukoliko se radi o učestaloj vodenastoj stolici i ukoliko je učestalo povraćanje obilno, obavezno obratiti se lekaru, jer je zbog velikog gubitka tečnosti moguće da organizam vrlo brzo dehidrira. Takođe, retka stolica u trajanju dužem od dva dana sama po sebi može ukazivati na ozbiljno oboljenje.

Dimitrijevićeva napominje da je za mališane pranje ruku najbolja preventiva, kao i da je preporuka konstantno jačanje imuniteta ishranom i izborom zdravih namirnica.

U takvim situacijama, savetuju pedijatri, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, što se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iritiran i ne podnosi hranu i piće, pa tako sve što uđe u telo bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje. Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti - supe i čajeve.

Lagana hrana je za izmučeno telo spas, stoga čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu predstavlja idealno jelo ako imate stomačni virus. Idealno bi bilo da pirinač skuvate u većoj količini tečnosti, tako da možete i da je pijete.

Pročitajte još: Curi vam KRV IZ NOSA: Rešite problem za par sekundi, ali NE ZABACUJTE glavu unazad

#Bolest

#Srbija

#Virus

'