AKTUELNO

Mlada devojka Laura Lengdon (21) samo nekoliko dana pre svog rođendana osetila je bol u stomaku.

Naime, ona je osetila jak bol u stomaku, ali i nadutost, misleći da je uzrok hrana koju je pojela.

- Bol i nadutost su postajali sve jači i učestaliji, a dobila sam i osip, što me je i navelo da ipak odem kod doktora - kaže Laura.

- Doktor me je pregledao i potvrdio da mi je stomak stvarno povećano nadut i poslao me da uradim test krvi.

- Stigli su rezultati, i rekli su mi da sam trudna - dodaje Laura.

Ona im je objasnila da je to apsolutno nemoguće, pa su se složili da je rezultat verovatno lažno pozitivan.

Tada su joj zakazali dva ultrazvuka, još jedan test krvi i proveru urina.

Tada je i saznala da ima 18cm dugačak tumor na jajniku. Operaciju je imala nedelju dana kasnije, a ispostavilo se da je u pitanju maligni tumor.

Tri meseca je išla na hemioterapiju, a sada ima redovne kontrole kako bi bila sigurna da se tumor neće vratiti. Iako je rak jajnika najčešći kod žena preko 50 godina i kod kojih je menstruacija prestala, Laura kaže da i mlade žene sa simptomima treba da se pregledaju.

- Doktori mogu biti eksperti medicine, ali ti si ekspert svoga tela. Ako osećaš da nešto nije u redu, niko ne može da ti kaže drugačije – niko ne može da ti kaže kako se osećaš - navodi ona.

- Otkako sam upoznala druge ljude mojih godina kroz razne organizacije za rak, saznala sam da su pogrešne dijagnoze zastrašujuće česte – jer „mladi ljudi ne dobijaju rak“. Ista je situacija i sa rakom jajnika jer su simptomi nespecifični i nije naročito često oboljenje. Može biti retko, ali se ipak dešava. I može se desiti svima - zaključuje Laura.

#Doktor

#Trudnoća

#Žena

'