AKTUELNO

Žene tokom menstruacije mogu biti teže i do 2.5 kilograma, ali većina te dobijene kilaže je voda.

Ukoliko ste primetili da su vam farmerke tokom onih dana u mesecu tesne, znajte da ste se malo podgojili, a to je stvar sa kojom se susreće većina žena. Neke žene mogu dobiti čak i do dva i po kilograma tokom ciklusa. Ali, tehnički, to nije toliko crno koliko zvuči, većina te dobijene kilaže je voda.

- Tokom ciklusa, zadržavate puno tečnosti, a onda ta tečnost nestaje. - kaže ginekolog Loren Strejčer.

Četiri stvari koje bi trebalo da imate na umu kada dobijate i gubite kilažu tokom menstruacije:

1. Verovatno su krivi vaši hormoni

Ženski seksualni hormon estrogen je na vrhuncu tokom drugog dela menstrualnog ciklusa, tačno pre same menstruacije. Visoki nivoi estrogena mogu indirektno dovesti do toga da telo zadržava više tečnosti, čineći da se osećate naduto i potencijalno izazivajući dobijanje nekoliko kilograma vode.

Dobre vesti: nivoi estrogena padaju kada menstruacija popčne, tako da ćete osetiti blago olakšanje.

- Drugi hormon u igri je progesteron. U drugoj polovini ciklusa nivoi progesterona naglo rastu, što dovodi do zadržavanja vode, osetljivosti grudi, a ponekad i do dobijanja kilograma. - kaže dr Nataša Džonson, ginekolog u Bostonu.

Neke žene primećuju da se njihove grudi povećavaju tokom ciklusa, to se dešava zahvaljujući progesteronu koji izaziva da telo povuče tečnost iz krvnih sudova u tkiva, čineći da ta tkiva izgledaju punije. To se dešava zbog potencijalne pripreme za trudnoću. To je samo privremeno, pa ako ne zatrudnete, vaše telo će se vratiti u normalu.

2. Imate tako mnogo želja

Tokom menstruacije ne žudite za zelenišem, ali žudite za slatkišima i brzom hranom. Nažalost, ta hrana je upravo ono što vam nije potrebno. Ginekolog Lisa Dabni, kaže da grickalice i jednostavni ugljeni hidrati, kao što su bombone ili kolači, dovode do zadržavanja tečnosti.

Ako jedete mnogo takve hrane tokom menstruacije, moguće je da dodatni kilogrami neće nestati nakon menstruacije. Ipak, potrebno je puno pice i sladoleda kako biste zaista mogli da dobijete kilogram masti za nedelju dana.

Foto: Pixabay.com

Ako pokušavate da izgubite kilažu, budite hidrirani, birajte proteine u jogurtu i pažljivo jedite kako biste održali svoju kilažu.

3. Ne vežba vam se

Tokom menstruacije se osećate lenjo, naduveno i umorno, i iako vam je odlazak u teretanu poslednja stvar na pameti, vežbanje vam može pomoći da držite svoje kilograme na odgovarajućem nivou.

To je zato što znojenje pomaže da se izbacuje dodatna težina vode. Vežbanjem se povećava nivo endofrina koji može da smanji grčeve.

4. Pijete previše kafe

Stvarno je zapanjujuće koliko mnogo želite kafe tokom menstruacije, ali unošenje više kafe u ishranu može izazvati neke gastrointestinalne probleme, kao što su nadimanje i nelagodnost. To se odnosi i na gazirana pića.

- Neke žene često pogrešno razmišljaju o tome kako gazirana pića mogu da ih hidriraju. Ali, to nije slučaj, pogotovo zato što bezalkoholna pića obično dolaze sa mnogo dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača, što je još gore za nadimanje. - kaže ginekolog Sara Tvogud.

#Menstrualni ciklus

#Stomak

#Žena

'