AKTUELNO

Nadležni su objasnili kakav je postupak.

Ovogodišnja kupališna sezona na Adi Ciganliji zvanično je otvorena 15. juna. Reč je o gradskom lokalitetu koje u narodu ima status "beogradskog mora". Pored vode, peska, peškira, ležaljki, suncobrana, sladoleda, rashlađujućih pića, gumenih papuča, slamnatih šešira i svega ostalog što upotpunjuje sliku odmora na plaži, ono što je kompletira jesu (retke) nezgode.

Istraživali smo šta je moguće preduzeti ukoliko se na ovom porodičnom izletištu dogodi, tvrde nadležni, najređi nepredviđeni i neželjeni incident - nestanak deteta.

Prema savetu pr JP "Ada Ciganlije" Maje Pavlović, takav slučaj se prijavljuje dežurnoj službi obezbeđenja i spasiocima.

- Obezbeđenje je tu 24 časa i mobilno je po celoj Adi. Oni patroliraju na motorima, dok spasioci sa kula mogu da obrate pažnju. Tu je i komunalna policija i onda se svi uključuju u potragu za detetom - rekla je za naš portal ističući da komunalna policija ima svoju bazu na Adi, te da je tu tokom cele godine.

Ujedno, napominje da je u ovakvim slučajevima od koristi i razglas koji se čuje na većem delu plaže, ali i da se deca sama najčešće dovoljno čujno "razglase".

- Najlakše je naći dete, kako kažu naše kolege, ako ono plače i skreće pažnju na sebe - navodi iz dosadašnjeg petogodišnjeg iskustva na mestu predstavnika za odnose sa javnošću ovog javnog preduzeća.

Zbog toga, dodaje, potraga traje kratko.

- Za sada su sva deca čiji je nestanak prijavljen, pronađena, jer ono je tu negde u blizini, nije moglo da ode daleko. Potrage mogu da traju od pet minuta do pola sata. I tih pola sata je u ekstremnim situacijama - rekla je naglašavajući da nije ostalo nerešenih slučajeva.

Ocenjuje da je posredi nebriga odraslih i da najmlađe "košta" radoznalost.

- To je samo nepažnja roditelja, koji ne prate svoju decu. Deca su radoznala, krenu da trče po Adi, ona je velika, puno je ljudi i oni se mahinalno izgube - kaže Maja Pavlović.

Ipak, takvi slučajevi su, tvrdi, retki. Desi se godina, kaže Maja, da nema nijednog slučaja, dodajući da je ova upravo takva.

#Ada Ciganlija

#Dete

#Roditelji

'