AKTUELNO

Strani posetioci se u velikoj meri odlučuju da umesto vodiča, koriste jednu od najpopularnijih aplikacija na svetu-Instagram.

Turizam u Japanu cveta, uz pomoć novog fenomena koji oblikuje turističku potražnju destinacija u ovoj zemlji.

Instagram kao platforma za deljenje fotografija, u vlasništvu Facebook-a, korisnici pretražuju kada treba da odaberu kafe, restoran, hotel, ali i turističke atrakcije koje izgledaju dovoljno dobro na fotografijama.

Aplikacija je posebno popularna kod ljudi koji biraju nekomercijalne destinacije. Nagato, gradić u južnom delu ostrva Honšu, prošle godine je zabeležio više od milion stranih poseta, i protekle tri godine ima konstantan rast broja turista. Nakon što je CNN uvrstio ovaj grad među "31 najlepšu destinaciju Japana", fotografije lokalnog hrama su preplavile Instagram.

Gradske vlasti u početku nisu mogle da objasne neverovatno povećanje posetilaca koji su počeli da dolaze kako bi posetili i fotografisali hram. Uskoro su se u ovom malom mestu na putevima stvorile saobraćajne gužve. U njega su pohrlili turisti iz celog sveta.

- Morali smo da proširimo puteve, postavili smo toalete u blizini hrama i broj parking mesta povećali sa 24 na 100 - objavili su iz lokalne turističke zajednice.

Prošle godine, Instagram je u saradnji sa Japanskom turističkom organizacijom uveo novi hashtag, #UnknownJapan, sa kojim je više od pet miliona stranih turista delilo svoje postove.

Prema podacima Turističke organizacije Japana, strani turisti su prošle godine u proseku trošili 150.000 jena tokom svog boravka u zemlji (po osobi), što je četiri puta više nego 2010. Prošle godine je i broj stranih poseta dostigao rekord od 28,7 miliona, a pravi bum se tek očekuje tokom Olimpijade u Tokiju 2020. godine.

A kada je reč o Nagatu, jedan čovek je posebno ponosan na njegov turistički uspeh – premijer Japana, Šinzo Abe, čija porodica je upravo iz ovog grada. Premijer lokal-patriota je za medije izjavio da je veoma radostan zbog turističkog buma u Nagatu i dodao: "Turistička potražnja se pomera od mogućnosti za šoping ka jedinstvenim iskustvima, i to predstavlja sjajnu priliku za lokalne regije", a prenosi "Travel" magazin.

#Instagram

#Japan

#Turizam

'