AKTUELNO

Putovanje je samo po sebi garant dobre zabave, a ukoliko ste se na određenu destinaciju zaputili automobilom pustolovina je utoliko veća. Ipak, postoji nekoliko stvari o kojima bi trebalo da vodite računa pre nego što otpočnete putovanje.

Ono što bi svakako trebalo prvo da uradite jeste da proverite stanje vašeg vozila, kako ne biste morali da angažujete usluge sajtova kao što je OtkupAutomobila.rs. Najbitnije je da pripremite automobil za put, ali postoji još nekoliko stvari koje bi trebalo da imate u svom automobilu kako bi se osećali bezbedno i komforno, a evo i o kojim stvarima je reč.

#1 Reflektujući trougao

Reflektujući trougao predstavlja obaveznu opremu svakog vozača, i to sa razlogom. Ono omogućava bezbednost na putu, i koristiće vam ukoliko ste usled nekog kvara prinuđeni da zastanete na nekom mestu koje nije predviđeno za stajanje.

U slučaju da stanete u krivini, ili neposredno pre nje, bilo bi dobro da posedujete dva reflektujuća trougla, kako biste se adekvatno obezbedili i upozorili ostale učesnike u saobraćaju.

#2 Gorivo u rezervi

Ovo se posebno preporučuje ukoliko po prvi put putujete određenom rutom, i niste sigurni gde tačno postoje benzinske pumpe. U autu bi obavezno trebalo da imate rezervno gorivo, kako biste izbegli nervozu ili brigu oko istog kada vidite da ponestaje. Ovo je posebno preporučljivo za duža putovanja.

Ukoliko vam se ipak desi da krenete bez rezerve i nađete se “usred ničega”, od koristi će vam biti pumpa za prenos goriva, ukoliko se neko od prolaznika ponudi da vam da malo benzina iz svog rezervoara.

#3 Potreban alat

Uvek je dobro u kolima imati kutiju sa alatom, pa čak iako niste sigurni da li znate njime da baratate. Putovanje ume da bude prilično nepredvidivo, pa nikada ne znate šta vam može zatrebati. Možda ćete i pomoći nekom usputnom prolazniku koji ima problema sa automobilom.

Korisna stvar na putovanju jesu i kablovi za paljenje motora, kojima ćete brzo i jednostavno pokrenuti svoj automobil u slučaju da vam se isprazni akumulator.

#4 Gotovina

Ukoliko idete na putovanje verovatno nećete nositi samo papirni novac već ćete veći deo imati na kartici, ali one vam možda neće toliko pomoći kada je u pitanju sam put do odredišta.

Uvek je dobro sa sobom nositi i gotovinu, jer ćete u slučaju problema na putu možda morati nešto i da platite kešom. Sitan novac se takođe preporučuje, u slučaju toaleta koji se naplaćuje ili sitne kupovine na pumpama.

#5 Punjač za telefon

Određeni automobili poseduju punjač za telefon priključen u upaljač ili utičnicu od 12v, međutim to vam neće biti od pomoći ukoliko vam se isprazni akumulator. Ponesite eksterni punjač baterije, a pre puta se naravno pobrinite za to da je napunite i spakujete negde da vam bude pri ruci. Napunjen telefon je uvek nešto što je neophodno na putovanju, jer nikad se ne zna kada će vam zatrebati.

#6 Zalihe vode

Flašica vode je nešto što bi uvek trebalo da imate sa sobom, a pogotovo ako ste se zaputili na putovanje. Ovo je bitno i za toplije i za hladnije dane, jer će vam osveženje na putu sigurno zatrebati.

Voda će vam takođe koristiti za pranje ruku pred jelo, ili možda nakon neke sitnije popravke automobila. Pored osveženja, biće vam potrebne i neke grickalice ili sendvič.

#7 Kutija za prvu pomoć

Kutija za prvu pomoć je nešto što bi uvek trebalo da stoji u vašem automobilu. Koliko god da se nadali da vam neće trebati, osećaćete se sigurnije ukoliko je spakujete. Flasteri i gaze bi uvek trebalo da nosite sa sobom, a takođe proverite i da li ste poneli osnovne lekove ili neke koje koristite redovno.

Lek koji je na putovanjima jako koristan jeste tableta za mučninu, koja će vam olakšati tegobe ukoliko ih imate, ili pomoći pri uspavljivanju.

#8 Jastuk za putovanje

Za putovanja autobusom, ali i putovanje automobilom, dobro rešenje je popularni ovalni model jastuka na naduvavanje, koji stavljate oko vrata kada želite da odmorite. Međutim, ukoliko putujete svojim kolima, imate i više opcije za komfor, pa možete poneti bilo koji jastuk iz kuće. Ovo će vam takođe biti od koristi u slučaju da ne budete zadovoljni jastukom koji ste dobili u smeštaju.

#9 Pokrivač

Prilikom pakovanja za more, sigurno je poslednja stvar o kojoj razmišljate pokrivač ili ćebe. Međutim, ćebe je nešto što vam može biti jako korisno. Leti će vam možda biti hladno tokom noćnog putovanja, a zimi će vam sigurno biti potrebno. Takođe vam može pomoći da postignete veću dozu komfora.

Takođe, ćebe vam može biti od koristi i ukoliko dođe do kvara na automobilu. Leti je sigurno bolja opcija sedeti na ćebetu nego na užarenom asfaltu, a zimi će vas ugrejati usled vejavice.

#10 Neseser

Neka vam neseser uvek bude pri ruci. Ne mislimo naravno na svu kozmetiku koju ćete nositi na putu, ali bilo bi dobro da imate neki manji neseser sa najpotrebnijim stvarima. To su vlažne i obične maramice, malo pakovanje dezodoransa, labelo, krema za ruke, makazice, a ukoliko putujete na daleke destinacije i četkica i pasta za zube.

Takođe je dobro da vam pri ruci bude neki peškir i rezervna majica, u slučaju da nešto usput prospete.

Pakovanje je često najdosadniji deo planiranja puta, ali što pre to obavite - pre ćete biti na putu za neku evropsku metropolu ili letnju destinaciju. Proverite vozilo, spakujte navedene stvari i najbitnija dokumenta za put i - spremni ste!

#Pakovanje

#Putovanja

'