AKTUELNO

Bol ukazuje da postoji problem u organizmu i predstavlja alarm za odlazak kod lekara, upozoravaju sagovornici Televizije Pink, ukazujući da se lekovi ne smeju uzimati na svoju ruku.

Anesteziolog dr Nebojša Mitić ističe da je bol pre svega simptom oštećenja nekog tkiva i organa i da je to signal da se javimo lekaru.

Foto: RTV Pink

- Naši ljudi vrlo često trpe bolove i kada dođu imamo ozbiljan problem. Lekove ne treba piti na svoju ruku, jer se oni prepisuju kada se otkrije uzrok bola. Osim kada pacijent boluje od kancera. Tada lečimo bol kako bi pacijent imao kvalitetan život i kako ne bi patio, a organizam mogao da se bori sa opakom bolešću - naveo je Mitić.

On je, gostujći u emisiji Novo jutro, istakao da prvo treba lečiti uzrok bola, a posle i posledice bolova. Reumatolog dr Boris Šekler ističe da se bol deli u dve kategorije - zapaljenski i degenerativni.

- Oni se razlikuju po svojim karakteristikama - zapaljenski bol se smanjuje pri fizičom opterećenju, dok se bol degenerativnog reumatizma smiruje mirovanjem - dodao je Šekler za Novo jutro.

Foto: RTV Pink

#Bol

#Zdravlje

'