AKTUELNO

Informišite se na vreme.

U toku je sezona letovanja, a na pitanje da li teže podnose samoću mace ili kuce, odgovor je nesumnjivo kuce. Iako je poželjno da maca tokom godišnjeg odmora ostane u svojoj kući, psi se lakše prilagođavaju na promenu sredine. Ipak, odvesti psa na letovanje nije baš tako jednostavno, a evo koje korake pre puta morate preduzeti.

Pasoš – od trenutka kada je čipovan, pas poseduje i pasoš. Podsetimo, svaki vlasnik je u obavezi da do 90. dana starosti svog ljubimca obavezno čipuje.

Vakcina protiv infektivnih bolesti

Vakcina protiv besnila

Nalaz krvi koji određuje visinu titra antitela protiv besnila koji ne sme biti mlađi od tri meseca. Nakon što dobijete potvrdu morate sačekati sertifikat koji izdaje veterinarska inspekcija za odlazak u inostranstvo.

Avionska karta mora mnogo ranije da se rezerviše za ljubimca

Mali psi do 10 kilograma mogu da idu u kabinu. Ako je manji avion može da bude samo jedan pas, a ako je veći onda maksimalno dve manje životinje.

Svim psima sa zatupastom njuškom zabranjeno je da u letnjim mesecima putuju zbog povišene temperature (engleski i francuski buldozi, šar pejevi, boston terijeri...)

Za Hrvatsku i Grčku, članice EU važi sve gore navedeno, dok su za Crnu Goru vašem ljubimcu potrebni samo pasoš i potvrda o redovnoj vakcinaciji.

#Pas

#Putovanja

'