AKTUELNO

Ljudi su skloni brzom ostvarivanju želja, čak i onda kada znamo da ne može baš sve sada i odmah. Kada je u pitanju gubitak kilograma, tu već postoje razni trikovi koji će vas dovesti do željenih rezultata. Naravno, uz određen rad koji je neophodno uložiti.

Ono što je bitno kod brzog gubitka kilograma je, kako to učiniti, a ne narušiti zdravlje? Složićemo se, nije rešenje da samo smršamo, već da to činimo pametno. Takvim delanjem će rezultati biti postojaniji, a samim tim i mi zadovoljniji.

Pozabavićemo se sigurnim gubitkom kilograma, koji je moguće postići u što kraćem vremenskom periodu. Kako to da postignete? Jedan od primera jeste da konsultujete nutricioniste kako biste dobili jelovnik zamršavljenje, a koji uključuje smanjivanje ugljenih hidrata i koncentrisanje na visokoproteinsku ishranu.

Zašto ugljeni hidrati predstavljaju prepreku vitkoj liniji? Zapravo, ugljeni hidrati su neophodni u čovečijoj ishrani, jer su izvor energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Oni postaju prepreka tj. problem onda kada telo prima više nego što mu je potrebno i što može da obradi.

Foto: Pixabay.com

Još jedna bitna stavka je da se u procesu brzog mršavljenja ne gladuje! Ne želimo da mislimo samo o hrani, već da se posvetimo drugim svakodnevnim aktivnostima.

Smanjite unos namirnica koje su bogate ugljenim hidratima

Ova faza zdravog mršavljenja podrazumeva izbacivanje svih namirnica koje su bogate ugljenim hidratima (mlečni proizvodi, hleb, peciva, torte, slatkiši, krompir…), ali je potrebno konzumirati ishranu koja sadrži manje ugljenih hidrata. Ovaj postupak će omogućiti da se vaše telo oslobodi viškova vode, tako što dolazi do redukovanja depoa glikogena u vašim mišićima, koji sadrže velike količine vode.

U toku ove dve nedelje bi trebalo da izgubite određenu količinu kilograma, od kojih će deo biti voda, ali drugi deo su svakako masne naslage. Pored toga što ste izgubili kilograme, ovom metodom ste podstakli svoje telo da postane mašinerija koja će topiti masti.

Unesite u svoju ishranu proteine, povrće i masti

Nakon dve nedelje koja podrazumeva izbacivanje hrane bogate ugljenim hidratima, sledi faza u kojoj počinjete da unosite hranu koja je bogata proteinima. Jutro treba da počnete dobrim obrokom u ovom periodu, koji isključuje kornfleks, musli. Doručak treba da bude bogat namirnicama životinjskog porekla (one su pune proteina), zatim uključite u svoju ishranu najrazličitije povrće, kao i dobre masti.

Bitna činjenica u ovoj fazi je da treba da imate više manjih obroka, jer ovim metodom su hormoni poput insulina i kortizola u ravnoteži i ne dolazi do želje za slatkišima. I u ovoj fazi nećete biti gladni, jer hrana koju konzumirate vas čini sitima dug vremenski period.

Unosite samo hranu bogatu proteinima

Ova faza predstavlja momenat kada krenete sa konzumacijom sve hrane koja je bogata proteinima. Tu je meso, riba, jaja, dakle sve ono što poseduje najbolji nutricionistički udeo. Dodatno će vam pomoći i to da pažljivo planirate obroke, kako biste jeli zdravo i raznovrsno.

Uvedite u ishranu povrće koje ima malu količinu ugljenih hidrata

Sada sledi uključivanje povrća sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. U ove namirnice spada ono povrće koje nazivamo “zeleniš”. Time ćete svom telu obezbediti dovoljno ugljenih hidrata koji mu obezbeđuju energiju, a da ne dođe do viškova koji bi se taložili.

Vežbajte!

Foto: Pixabay.com

Svaka od prethodnih faza će iz koraka u korak doprineti smanjenju vaše telesne težine. Ono što će pomoći da se čitav proces ubrza je vežbanje. Koliko ste u mogućnosti, toliko dnevno i izdvojite za neku fizičku aktivnost. Najpoželjnije je makar pola sata dnevno. Neka to bude vožnja bicikla, trčanje ili jednostavno neke vežbe u stanu, ali krenite!

Napomena: Svaka od faza osim prve i pete traje po nedelju dana.

#Dijeta

#Ishrana

'