AKTUELNO

Svako drugo dete se, u nekoj fazi, plaši mraka. Mnogi tu fobiju teško prevaziđu, dok je kod nekih ona samo kratka epizoda.

Istraživanja pokazuju da se taj strah uglavnom pojavljuje oko druge-treće godine, jer se mališanima tada rađa bujna mašta, a još nisu dovoljno zreli da naprave razliku između fantazije i stvarnosti. Ono što izmišljaju i stvaraju u svojim glavicama često je jače od onoga što žive.

Da strah od mraka ne bi dobio ozbiljne razmere, stručnjaci savetuju da roditelji nađu način da uvere decu kako se noću ništa strašno ne dešava.

Objasnite im da ste vi pored njih dok spavaju, ali samo za svaki slučaj, jer ih svakako niko neće napasti i povrediti ih. Razgovarajte sa njima o tome šta zamišljaju, kako izgleda njihovo "čudovište iz mraka", a onda ih uverite da ono ne postoji. Možete da im kažete da će ih, ako budu spavali sa omiljenom plišanom igračkom, ona sve vreme dodatno čuvati.

Važno je samo da ne podlegnete pritisku da tokom noći ostavite upaljeno svetlo, jer se pri svetlosti smanjuje lučenje melatonina, a taj hormon je odgovoran za kvalitet sna.

#Dete

#Strah

'