AKTUELNO

Oni dani u mesecu već su sami po sebi dovoljno neugodni i sigurno ih ne želite dodatno pogoršati. Ali to verovatno nesvesno i radite.

Naime, stručnjaci tvrde da postoje određene namirnice koje mogu negativno uticati na vaše fizičko, ali i psihičko stanje za vreme menstruacije. O kojim je tačno namirnicama reč otkrijte u nastavku i pokušajte da ih izbegnete ili barem smanjite njihov unos tokom onih dana u mesecu:

Mlečni proizvodi

Ako vam je teško da potpuno izbacite mlečne proizvode iz ishrane, pokušajte barem da smanjite njihov unos za vreme menstruacije.

Ako ste ikada nakon macchiata ili pizze s puno sira osetili neprijatan bol u stomaku, onda znate kako mlečni proizvodi mogu delovati na probavni sistem, a u kombinaciji s menstrualnim grčevima to je samo još gore.

Šećer

Čokolada je mnogim ženama omiljena uteha tokom menstruacije, a razlog za to su podivljali hormoni. To dovodi do velike želje za slatkim, a prepuštanje tim porivima može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još učestalije promene raspoloženja, napetost, iscrpljenost te pojačani grčevi.

Znamo da je okrutno tražiti od vas da potpuno izbacite šećer iz ishrane za vreme menstruacije, ali pokušajte da ga svedete na minimum.

#Hrana

#Menstrualni ciklus

#Stomak

'