AKTUELNO

Ne nasedajte na mit da se alkohola možete osloboditi kroz znoj.

Vežbanje dok ste mamurni može mnogima da izgleda kao nemoguća misija ako su navikli da leže i gledaju filmove, ali to nije retka pojava.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine pokazalo je da mnogi koji vežbaju vikendom, tada se obično i više opuste uz koju čašicu alkohola. Ukoliko vam se vežbanje dan kasnije čini kao dobra ideja, razmislite još jednom.

- Na žalost, stara izreka da se alkohol najbolje izbacuje iz organizma kada se dobro preznojite, ne mora da bude tako tačna. Najveći problem sa mamurlukom je dehidratacija, a kada se preznojavate tako gubite još više tečnosti i pogoršavate samu dehidrataciju, objašnjava Ian Stric lični trener u boks klubu.

Ovo vežbanje čini još težim i iscrpljujućim, a zbog neizbežnog umora, slabost tela i moguća mučnina koja prati mamurluk. Ovakvo stanje može da pogorša koordinaciju zbog čega možemo lakše da se povredimo. Stanje mamurluka je jako opasno ako želite da vežbate jer oslobađanje vode iz organizma povećava koncentraciju alkohola u telu. To vodi do dehidratacije koja rezultira grčevima, istezanjem i povredom.

Foto: Pixabay.com

Stric dodaje da alkohol smanjuje procenat sinteze proteina u telu, biološki proces u kome ćelije itgrađuju nove proteine, zbog čega je teže izgraditi mišiće i oporaviti se nakon treninga. Zbog toga će vaši rezultati nakon treninga biti mnogo lošiji nego da ste preskočili trening i odložili ga za neki drugi dan.

Očigledno, mamurluk se kreće od glavobolje do bola u celom telu i dok vežbanje samo po sebi ne može da bude toliko loše, trening snage posle lumpovanja nikako nije dobra ideja koliko god vam se to činilo u redu u tom momentu.

Ukoliko ste mamurni i osećate vrtoglavicu, drhtavicu, glavobolju i povraćanje, trening u teretani treba da bude poslednja stvar na vašoj pameti.

#Alkohol

#Teretana

#Zdravlje

'