AKTUELNO

Infracrveni zraci su četiri puta jači od UVA i UVB zraka. Preterano izlaganje suncu u detinjstvu ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života.

ZAŠTITA od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, jer koža sve pamti, i ako UVA, UVB i IR-A zraci u dečjem uzrastu naprave štetu na omotaču tela, ona se kasnije ne može popraviti, a štetni uticaji samo će se kumulirati.

Doktorka Vesna Krstić Nenadić, pedijatar iz Opšte bolnice Užice kaže da je najvažnije da se deca direktno ne izlažu suncu u najtoplijem delu dana kada je indeks štetnog zračenja visok, i da se koristi adekvatna zaštita.

- Bitno je da se izabere dobro sredstvo sa visokim zaštitnim faktorom, preporučenim za uzrast deteta i da se dete radovno maže - objašnjava dr Vesna Krstić Nenadić, i dodaje:- Sunca se treba čuvati stalno, a ne samo na moru ili na plaži. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 10 do 16 sati, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života.

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Naša sagovornica savetuje da obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu od infracrvenog IR-A zračenja koje je opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.

Najveći deo zračenja, čak 56 odsto predstavlja infracrveno -IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet odsto UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni i opasni su infracrveni A zraci (IR-A). Infracrveno A zračenje predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Dermatolozi upozoravaju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. To štetno infracrveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, a značajno ubrzava i starenje kože.

Edukativna kampanja pokrenuta prošle godine "Ne budi crven kao rak", ove sezone započeta je na Zlatiboru, gde je bilo uključeno 800 osnovaca iz cele Srbije, a biće nastavljena ovih dana u Beogradu, novim brojnim ekudativnim akcijama.

#Sunce

#deca

'