AKTUELNO

Budite iskreni.

Strast nije isto što i ljubav, čak i kada nam se čini da je tako. Ni zaljubljenost nije ljubav iako je mnogi doživljavaju kao “prvu fazu ljubavi”. Zašto onda tako često upadamo u te klopke?

Psiholozi i psihoterapeuti najčešće tvrde da je ključ u nedovoljnom poznavanju sebe i razumevanju sopstvenih potreba, koje uz pritisak društva da nađemo srodnu dušu i strah od samoće, vode ka tome da pristanemo na bilokakvu vezu dajući joj prefiks iskrene i prave.

Prvo čega morate biti svesni je da ste vi jedina osoba koja može da definiše da li je određeni partner “onaj pravi” za vas. Ipak, priča se na završava onda kada definište šta je to što želite od druge osobe, već kada i vi sami bude spremni da date nešto za uzvrat.

Odgovor na ova tri pitanja može da vam pomogne da prepoznate da li je pravi trenutak došao.

1. Da li ste zadovoljni sobom?

Ako sami sebe ne volite, niko neće moći iskreno da vas voli. Ako ste nazadovoljni sobom privlačićete pogrešne ljude i što je najgore, nećete moći da se opustite dovoljno da uživate u vezi čak i ako se ona dogodi.

2. Da li ste sposobni da budete sami?

U pravoj i dubokoj emotivnoj vezi možete da uživate tek onda kada ste u potpunosti sigurni da vaša sreća ne zavisi od postojanja te osobe, odnosno kada vezu ne tretirate kao drogu koja vam treba kako bi se dobro osećali. Ako možete da se smejete i zabavljate sami sa sobom, onda ste spremni da se smejete i zabavljate sa još nekim.

Romantičan partner može biti dodatak funkcionalnom, zdravom društvenom životu. Ako ta osoba obogaćuje naš život, ali ne mislite da će se svet srušiti ako nije tu – to je pouzdan znak da ste sazreli.

3. Imate li realno razumevanje odnosa?

Spremnost na vezu podrazumeva i svest da veze nisu ni bajka ni romantičan film u kojem je sve savršeno u svakom trenutku.

Međuljudski odnosi su sami po sebi komplikovani, a kada se svemu tome doda i strast, jasno je da u pojednim situacijama može doći do nesporazuma ili nesuglasica. Upravo zbog toga, morate biti spremni na kompromis i toleranciju i da ponekad ste morate prvi da kažete “izvini”.

Takođe, svesni ste da se ljubav javlja u različitim oblicima i da ne postoje dve osobe sa istom definicijom ljubavi, ali imate jasnu sliku šta je to što želite od partnera. Realno razumevanje odnosa podrazumeva i priznajete da prošla iskustva u ljubavi mogu da utiču na vaše sadašnje emocije i ponašanje, ali da vas ne ograničavaju u budućnost.

#Ljubav

#Test

#pitanja

'