AKTUELNO

Verovatno ste svi do sada bacali pepeo koji nastane kao produkt sagorevanja drveta, jer zapravo niste znali na koji način možete da ga iskoristite.

On je jako koristan, možete ga iskoristiti na različite načine, tako da ga više nikada nemojte bacati. Ljudi koje se bave poljoprivredom znaju koliko je on koristan, te kako može da bude dobar prilikom sadnje biljaka.

Možete da ga koristite za prihranu, ali isto tako i da biste povećali kiselost dela zemlje na kojem želite da sadite povrće. Pepeo svakako treba primenjivati prilikom sadnje određenih biljaka, kao što su paradajz, beli luk, špinat, ali isto tako i kada sadite ruže u svom dvorištu.

Kada želite da posadite biljku, dodajte 1/4 šolje pepela u taj dio zemljišta, pa onda postavite i biljku. Ukoliko vaši kućni ljubimci imaju buve, onda vam pepeo može i tu pomoći. Pomešajte pepeo sa jabukovom sirćetom, izmešajte, pa pastu koju ste dobili nanesite po telu životinje.

Foto: Pixabay.com

Ostavite da odstoji neko vreme nakon čega treba da operete životinju! Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobili ste ceđ. Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina.

Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu. Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

#Vatra

'