AKTUELNO

Duvanski dim može paralisati i onesposobiti prirodnu zaštitu pluća čime se mogućnost za razvoj infekcije višestruko povećava. Predstavljamo vam cilije - sićušne strukture koje su glavna odbrambena snaga pluća.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti u većini zemalja. Zdravstveni problemi koje pušenje izaziva kreću se od manjih ili većih smetnji pri disanju do teških bolesti koje ugrožavaju život, kao što su rak ili opstruktivna bolest pluća. Cilije su minijaturne strukture u plućima koje deluju kao filter, a pušenje značajno remeti njihovo funkcionisanje, što može dovesti do većeg broja ozbiljnih plućnih bolesti.

Cilije ili treplje predstavljaju mikroskopske organele. To su pokretne strukture slične dlakama čiji je promer oko 0,2 mikrometra. U ljudskom organizmu cilije oblažu gornje disajne puteve i imaju ulogu da zadržavaju čestice prašine, smoga i potencijalno štetnih mikroorganizama i sprečavaju njihov ulazak u pluća. Svojim pokretima omogućavaju kretanje sluzi ili drugih supstanci preko površine različitih epitelijalnih ćelija. Cilije pokrivaju većinu naših disajnih puteva, i ključne su za pravilno funkcionisanje pluća.

Foto: Pixabay.com

Svakog dana udahnemo i izdahnemo 20.000 puta, a vazduh oko sebe sadrži prašinu i druge čestice u vazduhu koje bi bile potencijalno štetne da im je dozvoljeno da se akumuliraju u plućima. Cilije luče lepljivu sluz, koja zarobljava štetne čestice i sprečava ih da se zadržavaju u disajnim putevima. Cilije se kreću tako što se pomeraju napred/nazad u koordinisanom talasnom kretanju. Tako uklanjaju sluz i pluća održavaju čistim i bez infekcije.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava kada udahnete duvanski dim i on dospe do vaših pluća?

Duvanski dim sadrži 250 poznatih štetnih hemikalija. Neke od njih su štetne po cilije, što rezultira njihovom paralizom i nesposobnošću da efikasno proizvedu sluz. Bez cilija koje su svojevrsni plućni filter, potencijalno iritantne nečistoće iz vazduha se lakše zadržavaju u disajnim putevima i prouzrokuju infekciju. Stručnjaci se slažu da je to jedan od razloga zbog kojih pušači imaju veću učestalost plućnih infekcija.

Foto: Pixabay.com

Kašalj se javlja kao odgovor na nadražajne materije kao što je dim cigarete. Ipak, važno je napomenuti da kod teških pušača, takozvani pušački kašalj može biti izazvan zbog toga što je oštećena funkcija cilija. Cilije postaju paralizovane tokom dana kada su izložene toksičnim hemikalijama, ali počinju da se oporavljaju dok spavamo. Kada se budimo, pluća pokušavaju da izbace neke od akumuliranih toksina od prethodnog dana, što dovodi do teškog jutarnjeg kašlja.

Studije su pokazale da pušenje ne samo da sprečava cilije da se pravilno kreću, već ih čini značajno kraćim, što dodatno smanjuje njihovu efikasnost. Dugotrajno pušenje će ih na kraju uništiti u potpunosti, čineći pušača još ranjivijim i podložnijim infekcijama. Dobra vest je da pluća imaju sposobnost regeneracije, što znači da prestanak pušenja dovodi do obnavljanja cilija, koje ponovo rastu i popravljaju svoju funkciju u roku od nekoliko meseci, u zavisnosti od dužine prethodnih perioda pušenja.

Foto: Pixabay.com


,Za lakše razređivanje i izbacivanje sekreta iz pluća kao posledice izlaganja duvanskom dimu, pulmolozi dodatno preporučuju prirodni preparat Propomucil.

Sve detalje o ovome možete pročitati na sledećem linku: http://propomucil.rs/

Pink.rs

#Dim

#Zdravlje

#duvan

'