AKTUELNO

Svaka druga osoba prvo doživi infarkt, pa tek onda sazna da ima ozbiljno oštećenje krvnih sudova.

Svaka druga osoba prvo doživi infarkt, pa tek onda sazna da ima ozbiljno oštećenje krvnih sudova.

Foto: Pixabay.com

Proces ateroskleroze se odvija brže ili sporije u zavisnosti od naslednog faktora, načina života, ishrane i navika. Kaže se da je čovek star, onoliko koliko su mu krvni sudovi stari. Čak i ako kalendarski ima 25 godina prema krvnim sudovima on može biti pedesetogodišnjak.

Foto: Printscreen Youtube

Zbog čega dolazi do razvoja ateroskleroze?

Ateroskleroza nastaje onog trenutka kada se krvni sud ošteti. Na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda počinje da se taloži loš holesterol. Taloženje holesterola neizbežno prati kalcifikacija, odnosno taloženje kalcijuma na zidove krvnih sudova.

Kalcifikovana arterija je neelastična i trpi pojačan pritisak. Posledično, srce ulaže veliki napor da bi obezbedilo dobru cirkulaciju krvi.

U početnoj fazi aterokleroza se izuzetno teško otkriva, jer prohodnost krvnog suda nije u potpunosti narušena. Kada se pojave simptomi kao što su zamaranje, malaksalost i bol onda je aterosklerotski proces već odmakao. Najčešće i najteže su pogođene srčane arterije, zatim, arterije mozga i vratne karotide. Posledice su infarkt srca i infarkt mozga (šlog).

Foto: Printscreen Youtube

Kako se izboriti sa ovim problemom?

Lekari pre svega preporučuju smanjenje faktora rizika. Savetuje se pravilna ishrana, umerena fizička aktivnost, smanjenje stresnih situacija i prestanak pušenja. Promena ovih životnih navika usporiće proces ateroskleroze. Istovremeno ohrabruju istraživanja koja pokazuju da prirodnim putem možemo smanjiti glavne faktore rizika kao što su povišen holesterol i kalcifikacija arterija. Da ekstrakt crvenog pirinča efikasno smanjuje nivo lošeg holestorola u krvi dokazano je u velikom broju studija.

Naime, crveni pirinač sadrži monakolin K koji na potpuno prirodan način blokira proizvodnju holesterola u jetri tako što smanjuje aktivnost enzima odgovornog za stvaranje holestorola.

Foto: Pixabay.com

Vitamin K2 smanjuje kalcifikaciju arterija. Sve veći broj studija, pa između ostalih i velika Roterdamska studija koja je trajala punih 10 godina, pokazuju da upotrebom vitamina K2 možemo smanjiti arterijsku kalcifikaciju. Upotreba vitamina K2 može pomoći i da se poboljša elastičnost kalcifikovanih krvnih sudova i na taj način dodatno smanji rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Upravo ove studije upućuju na preporuku preparata ARTEROprotect Forte®.

ArteroProtect Forte® kapsule predstavljaju jedinstvenu kombinaciju vitamina K2 i ekstrakta crvenog pirinča sa snažnim dvostrukim dejstvom. Zajedničkim delovanjem aktivnih sastojaka, na prirodan i siguran način, ARTEROprotect Forte® pomaže da se čiste arterije, smanjuje kalcifikacija, snižava loš holesterol i povećava elastičnost krvnih sudova.

Pink.rs

#Zdravlje

'