AKTUELNO

Mesto gde vas boli može pomoći u definisanju zdravstvenog problema.

Bol u stomaku je najčešće nebitna i prolazna stvar, ali ako ga osećate jako i intenzivno, ne bi trebalo da ga zanemarujete. Može se osetiti u gornjem i donjem delu stomaka, a mesto na kojem vas boli može pomoći u definisanju zdravstvenog problema.

Jaka bol pod desnim rebrima

Ona se obično javlja usled konzumiranja masne hrane, a može ukazivati na bol žučnog mehura. Najčešća je kod žena u 40. godinama sa viškom kilograma. Bol se kasnije širi na desno rame i celu desnu stranu torzoa, a ume da bude praćena čestim povraćanjem. Potreban je hitan pregled, kako bi se ustanovilo da nije reč o upali ili čak prsnuću. Takođe, može biti i upala slepog creva, ali ako su bol i povraćanje praćeni i visokom temperaturom.

Grčevi

Osim grčevitog bola, simptomi su i nadutost, proliv ili suprotno - zatvor, a reč je o sindromu iritabilnih creva. Najčešće se pojavljuje kod mladih žena, koje su konstantno pod stresom. Gotovo nikad se ne završava hitnim pregledom, ali se svakako traži lekarska pomoć.

Bol u gornjem delu abdomena

Tupa, ali probadajuća bol ili osećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebra ukazuje na probleme sa srcem. Ukoliko je praćena poteškoćama u disanju, niskim pritiskom i pulsom, može se raditi o infarktu srca. Takođe može biti i znak upale gušterače, zato se svakako savetuje konsultovanje sa lekarom.

Foto: YouTube screenshot

Probadajuća bol u donjem abdomenu

Probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom telesnom temperaturom i groznicom može biti znak bubrežnih kamenaca i/ili upale bubrega. Napad bubrežnih kamenaca ubrajamo među jake boli koja obično počinje u lumbalnom delu leđa sa desne ili leve strane i spušta se prema preponama. Obično je praćena učestalim mokrenjem, nelagodom pri mokrenju, ponekad i krvnim iscetkom.

Bol u donjoj levoj strani stomaka koja se pogoršava kada se krećete

Bol u donjoj levoj strani trbuha obično je znak zastoja stolice-koprostaze radi neredovitog pražnjenja, ali može biti znak divertikulitisa, upale izbočenja, odnosno "džepova" sluznice u kojima stolica može zaostati, što dovodi do krvarenja. Divertikulitis obično ide uz povišenu temperaturu i povišene upalne parametre.

#Bol

#Stomak

'