AKTUELNO

Izležavanjem u vodi od 40 stepeni Celzijusa potrošićete isto kalorija kao da ste pešačili pola sata.

Osim toga kalorije topi i hladan tuš. Tako se, aktivira smeđe masno tkivo čija je uloga u telu otapanje naslaga bele masnoće .

Stručnjaci u ovoj oblasti napravili su test sa 14 muškaraca. Najpre su ih poslali da voze biciklu sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode - temperatura vode iznosila je 40 stepeni Celzijusevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje telesne temperature, prenosi Daily Mail.

Ljudi sa ovim zdravstvenim problemima ne treba da leže u toploj kupki

- srčani bolesnici - jer se proširenjem krvnih sudova periferije oduzima deo krvotoka srcu ili mozgu koji je već kompromitovan bolešću - muškarci koji planiraju potomstvo - jer visoka temperatura testisa smanjuje oplodnu moć semene tečnosti - trudnice kojima periferni protok oduzima deo krvotoka namenjen placenti i plodu - bolesnici s hemoroidima - osobe s visokim i niskim krvnim pritiskom, kao i dijabetičari

Naime, telo na taj način pokušava da se oslobodi suvišne toplote čime koristi dodatnu energiju što može dovesti do veće potrošnje kalorija pa i gubitka kalorija, odnosno, masnog tkiva.

Takođe, povećava i ubrzava cirkulaciju krvi i deluje umirujuće.

Naučnici su potom 24 sata pratili nivo šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 odsto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikle.

Kažu da "pasivno zagrevanje" smanjuje upalu. Na primer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrevanju tela, a u časopisu "JAMA Internal Medicine" je objavljeno kako sedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte još: NE MORATE IĆI U TERETANU: Ove ČETIRI VEŽBE izvajaće telo do savršenstva!

#Kalorije

#Kupanje

'