AKTUELNO

Naučna studija sprovedena u Francuskoj na 105.000 ljudi utvrdila je vezu između konzumiranja industrijski prerađene hrane i gotovih jela s rizikom dobijanja raka.

Naučnici su u danas objavljenoj studiji, sprovedenoj od 2009. do 2017. godine, utvrdili da prerađena hrana sadrži više masnoće, zasićenih masti, šećera i soli, a manje vlakana i vitamina.

- Prema našim saznanjima, to je prva naučna studija koja se bavi vezom između konzumiranja industrijski prerađene hrane i pojave raka - navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal).

Naučnici su zaključili da je konzumiranje takve hrane povezano s povećanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto.

Foto: Pixabay.com

Pod "rizičnom" hranom se smatraju hleb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mlevenog mesa, testenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.

U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tačni rizici po zdravlje.

Pročitajte još: HOLIVUDSKI ZDRAV OSMEH: Stomatolog za NOVO JUTRO predlaže bezbolno rešenje za oralne probleme (VIDEO)

#Hrana

#Rak

#kupovina

'