AKTUELNO

Ne moraš da se suzdržavaš...

Mnoge trudnice misle da bi u toku trudnoće trebalo izbegavati bilo kakve zimske aktivnosti, međutim to i nije baš tako, naročito ako ste onaj tip žena koji baš i ne može samo da miruje.

Koje zimske aktivnosti se preporučuju trudnicama?

Navikli ste da ste tokom zime aktivni i to je godišnje doba koje je vaše, naročito što se tiče sportskih aktivnosti. Skijanje, bord, klizanje vaši su omiljeni sportovi. Međutim, sada ste u drugom stanju i niste sigurni šta je dozvoljeno, a šta ne!

Pre planiranja zimovanja obavezno se konsultujte sa ginekologom, koji će vas najbolje posavetovati. Pogrešno je mišljenje da ukoliko je još mala trudnoća možete da se ponašate najnormalnije kada je reč o sportovima na snegu. Prvih 12 nedelja su posebno osetljive i u tom periodu naročito treba biti pažljiv.

Foto: Pixabay.com

Da li je bezbedno skijati u trudnoći?

Najbolje je izbegavati sportove kao što su skijanje, snoubord, klizanje, jer postoji velika verovatnoća da dođe do udara ili pada. Promena u vašem centru za ravnotežu kako trudnoća odmiče takođe vam ne idu na ruku, jer će vam sve teže biti održavanje balansa, a samim tim je i veći rizik od padova. Pad može da dovede do prevremenog porođaja ili kontrakcija. Takođe ne zaboravite ni to da ne biste smeli da idete na veće nadmorske visine, ne više od 1800 metara.

Da li ipak možete da se bavite nekim aktivnostima na snegu?

Aktivnost na snegu koja ne predstavlja opasnost za trudnicu je nordijsko skijanje. To je tehnika skijanja koja se koristi na ravnijim površinama prekrivenim snegom. To je disciplina slična brzom hodanju, koje se odvija na snegu. Naravno sve zavisi od zdravstvenog stanja žene i trudnoće i uz obaveznu konultaciju sa ginekologom koji vam vodi trudnoću.

Ukoliko ste inače izuzetno aktivni na snegu i sada vam teško pada da se suzdržite od aktivnosti, napravite plan kako da se zabavite, a da pritom ne morate da razmišljate i opterećujete se da ćete ugroziti bebu svojim aktivnostima.

Šetajte, pravite Sneška Belića i figure u snegu, jednom rečju uživajte u čistom vazduhu i iskoristite odmor na snegu za druženje sa porodicom i prijateljima.

Trudnica prvi put na snegu

Niste baš sportski tip, ali vam se ukazala prilika da idete na zimovanje. Zašto da ne. Međutim ukoliko nikada pre niste stali na skije sada nije baš najbolje vreme za to, zbog eventualnih padova koji se naravno svima dešavaju kada tek uče da skijaju. Takođe to se odnosi i na slučaj ako ste poslednji put na skije stali u osnovnoj školi. Ipak, tu su i druge aktivnosti u kojima možete podjednako da uživate. Šetnja na svežem planinskom vazduhu će vam i te kako prijati, kao i opuštanje uz tople napitke nakon provedenog vremena na snegu i u prirodi.

#Sport

#Zima

#trudnica

'