AKTUELNO

Čini se da sve vreme spremamo čaj pogrešno i zbog toga on nije lekovit koliko očekujemo.

Koliko god se spremanje čaja čini prostim i jednostavnim procesom, ipak su stvoreni čitavi rituali i kulturne tradicije za njegovo spremanje, ne bi li ispao savršen i zdrav.

Za savršenu šoljicu čaja potrebna je jedna od ključnih stvari, a to je korišćenje proključale vode, nikako one ugrejane u mikrotalasnoj. Međutim,jedan naučnik je odlučio da proveri ovu tvrdnju.

Stavljanje zelenog čaja u miktotalasnu,ne samo da je najzdraviji način spremanja čaja,već i najukusniji, otkrio je Kuan Vong sa Univerziteta u Njukaslu.

Vong tvrdi da se spremanjem čaja u mikrotalasnoj na najbolji način aktiviraju bioaktivna jedinjenja – kofein, amino kiselina tanina i polifenoli. Po njegovim rečima, tradicionalne metode spremanja čaja ne izvlače dovoljno ovih vrednih i zdravih jedinjenja.

Način na koji mnogi pripremaju čaj i prave grešku, jeste taj što umoče kesicu u vruću vodu na 30 sekundi i budu zadovoljni rezultatom. Međutim, na ovaj način dobijamo svega 10 odsto svega onoga što valja u čaju.

Kako bi čaj bio ukusan,zdrav i kako bi izvukli iz njega sve njegove koristi, potrebno je da drzite kesicu čaja 20 minuta u vodi koja je zagrejana na 80 stepeni Celzijusa.

Međutim, ovo uopšte nije praktično.

Zbog toga je najbolje koristiti mikrotalasnu pećnicu i pridržavati se ovih instrukcija:

Foto: Pixabay.com

1. Prekrijte kesicu čaja vrućom vodom i stavite šolju u mikrotalasnoj. 2. Neka se ona greje na polovini snage 30 sekundi 3. Ostavite šolju da se ohladi jedan minut

Na ovaj način izvućićete 80 odsto zdravih jedinjenja iz čaja.

Vong tvrdi da ova metoda funkcioniše i sa crnim čajem.

#Priprema

#Zdravlje

#Čaj

'