AKTUELNO

Stručnjaci za plastičnu hirurgiju su sproveli istraživanje da bi otkrili kako da prepoznaju da li su nečije usne veštački uvećane.

Slavne dame često koriste usluge estetskih hirurga kako bi povećale volumen svojih usana, ali retko koja priznaje ovaj čin. Evo kako je ipak moguće proceniti jesu li usne prave ili su hirurzi umešali svoje prste.

Dva plastična hirurga dr. Sang W. Kimom i dr. Danijel E. Rouss i njihov tim sproveli su istraživanje kom je glavni cilj bio da otkrije kako prepoznati veštački uvećane usne.

Jedan od najvećih izazova estetskih hirurga je da znaju kada treba prestati s korekcijama usana pre nego što počnu da izgledaju veštačke i neprirodne, istakli su lekari.

Zato su stručnjaci tražili od 76 žena i 22 muškarca da prouče digitalno dorađene fotografije usana jedne 35-godišnje žene.

Gornja usna, donja usna i luk usana su u proseku povećavane od 1 do 5 milimetara, a ispitanici su morali da zabeleže svoja opažanja i utiske.

Analizirajući njihove odgovore, lekari su ustanovili da među ljudima postoje 2 faktora za prepoznavanje veštački povećavanih usana.

1. Razlika u punoći između gornje i donje usne  - Mada postoje izuzeci, ljudi uglavnom vjeruju da bi donja usna trebalo da bude veća (1,6 puta) u odnosu na gornju usnu. Veća gornja usna za mnoge je jasan znak da su iste estetski dorađivane.

2. Korekcija luka usana  -  Istraživanje je pokazalo da bilo kakve promene na luku usana odmah upadaju u oči,  i da ispitanici takve usne karakterišu kao veštačke. Upravo zato ne preporučuje se ubrizgavanje filera na način koji će promeniti izgled luka usana.

#Istraživanje

#Plastične operacije

#Stručnjaci

'