AKTUELNO

Nutricionisti otkrivaju male slatke “tajne” koje im pomažu da utole želju za slatkim.

Saznajte koje su to namirnice i sledeći put umesto običnih i nezdravih slatkiša probajte njihovu zdravu alternativu.

1. Slatki zamrznuti jogurt ili domaći zdravi sladoled

U procesoru za hranu možete napraviti zdrav sladoled od grčkog jogurta i zamrznutog voća. Možete mu dodati i orašaste plodove poput oraha, lešnika ili badema, ali i ribizle koje će mu dati teksturu i malo stevije za pojačani slatki ukus. Ovaj desert je kremast, ukusan, nema mnogo kalorija i telu pruža proteine, kalcijum i mnoge druge nutrijente.

2. Banana sa kakao prahom

Isecite bananu na tanke komade i zamrznite ih. Preko stavite kakao prah i dobićete odličnu poslaticu.

3. Voćni ledeni smuti

Foto: Pixabay.com

Dobro je poznato da su smutiji zdrave poslastice koje organizmu pružaju mnogobrojne potrebne nutrijente. Kada vam se jede nešto slatko, dovoljno je da u blenderu sameljete miks šumskog voća (jagode, ribizle, maline...) sa ledom i kiselom vodom. Slatkoća voća će vam dati zadovoljavajuću količinu šećera koja će umiriti vaš “slatki zub”.

Foto: Pixabay.com

4. Čokoladice od urmi

Sveže urme sa bademovim puterom i komadima crne čokolade zajedno mogu da kreiraju ukusnu, zdravu i slatku poslasticu. Jednostavno pomešajte sve sastojke (blenderu ili procesoru za hranu), a zatim ih oblikujte po želji. Urme su bogate vlaknima, vitaminom A, kalijumom, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom, bademov puter daje smesi kremastu teksturu, a crna čokolada objedinjuje sve ukuse i zdrava je!

5. Med

Kada osetite veliku potrebu za slatkišima, a nemate vremena da spremite nešto zdravo, dovoljno je da uzmete jednu kašiku meda koja će vam biti dovoljna za ceo dan. Med je zdrav, a još bolje je ako ga pomešate sa kašikom kokosovog ulja i pola kašike kakaa u prahu ili sa malo cimeta.

#Slatkiši

#banane

#smuti

'