AKTUELNO

Pomozite detetu da postane najbolja verzija sebe

Kvalitetno detinjstvo može mnogo da doprinese u daljem životu. Deca koju su roditelji odgajili vođeni ovim pravilima su izgradili uspešne i srećne živote.

Nikad im ne govorite da mogu da postanu šta god žele

Deca uglavnom žele da postanu pevači, glumci ili sportsti, a verovatnoća da se to pretvori u realnost je jako mala. Ovim zanimanjima se bavi samo 1 procenat ljudi. Umesto da ih pustate da maštaju, a znate da nemaju sklonisti ka tim poslovima, usmeravajte ih da razmišljaju o zanimanjima koja su dobro plaćena.

Večera neka bude rezervisana za vreme koje provodite svi zajedno

Prema istraživanjima, deca koja su više vremena provodila sa porodicom na okupu su manje nasilna i neposlušna i u manjem procentu su patili od depresije i poremećaja raspoloženja. Zabeležen je bolji prosek ocena, bogatiji vokabular i više samopouzdanja.

Razgovor umesto mobilnih telefona i televizije

Provođenje previše vremena pred ekranom utiče na razvoj mozga kod dece. Razvoj sposobnosti poput fokusa, pažnje i socijalnih veština je usporen. Pedijatri su složni da deca mlađa od 18 meseci ne bi trebala da uopšte imaju kontakt sa ovim uređajima, osim povremeno kratkih video snimaka.

Pustite ih da obavljaju kućne poslove

Autorka knjige o vaspitanju dece i dekan na jednom univerzitetu u Engleskoj kaže da su spešni ljudi tokom odrastanja radili sve poslove po kući.

Učite ih strpljenju

Jednostavan eksperiment iz davne 1972. podrazumevao je davanje keksa detetu i obećanje još jednog ako se suzdrži da prvi ne pojede u roku od 15 minuta. Naknadne studije u narednih 40 godina pokazale su da su deca koja su uspela da se odupru iskušenju da pojedu keks odrasla u ljude sa boljim socijalnim veštinama, boljim rezultatima u raznim ispitivanjima i manje agresivna, kao i da su se tokom života bolje nosila sa stresom.

#Porodica

'