separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Banjski turizam sve popularniji u Srbiji: Priroda i bogat sadržaj privlače turiste


Banje odavno nisu mesto gde dolaze samo stari i bolesni, već su postale jedan od prvih izbora za putovanja.


Srbija ima oko 50 banja, neke su u lošem stanju, ali ima i onih koje su veoma dobro uređene i koje se nalaze u mestima gde postoji sadržaj za one koji žele da rade još nešto, a ne samo da se banjaju.

Vrnjačka banja

Udaljena je 23 kilometra od Kraljeva, a nazivaju je još i “kraljicom među banjama“ zbog lekovitih izvora, ali i zbog dodatnih atrakcija i čestih dešavanja koje nudi. Lekovita voda u Vrnjačkoj banji leči reumu, dijabetes, ginekološka oboljenja, oboljenje žučne kese... Osim za one slabijeg zdravlja, Vrnjačku banju posećuju i oni željni zabave, jer se ovde organizuje nekoliko muzičkih festivala. Ovo je idealno mesto za odsedanje ukoliko želite da obiđete Goč, istorijske spomenike, manastire Ljubostinju, Žiču, Studenicu, Zamak Belimarković, Lazarev grad ili neku drugu znamenitost u ovom delu Srbije.

U Vrnjačkog banji ima hotela svih kategorija, ali i privatnog smeštaja, pa se cene kreću od 1.000 do 12.000 dinara po noćenju.  

Sokobanja

Nalazi se na 30 kilometara od Aleksinca, zbog svoj geografskog položaja, proglašena je za vazdušnju banju. Okružuju je planine Rtanj, Ozren, Leskovik i Devica, a sama Sokobanja se nalazi na 400 metara nadmorske visine. Ima šest mineralnih izvora koji su odlični za lečenje astme, anemije, psihičkih i ortopedskih problema. Sokobanja ima i veliki broj turističkih lokaliteta poput Sokograda, Lepterije, Bovanskog jezera, vrela Moravice, turski hamam, Soko-terme i akva-park, koji Sokobanju čine privlačnom i za posetioce kojima je potrebno “izlečenje od svakodnevnog života“. Najniža cena za noćenje je oko 1.500, a najviša je oko 13.000 dinara, za one koji nisu dobili mesto u stacionaru.

Banja Palić

Nalazi se na Palićkom jezeru, a tradicija lečenja ovde traje već 160 godina. Nalazi se na svega 6 kilometara od Subotice, a nije previše daleka ni ostalim posetiocima iz Vojvodine, koji vole da iskoriste slobodne dane ovde. Porodicama sa decom je banja Palić često prvi izbor zbog zoološkog vrta. Za one koji traže izlečenje zdravstvenih problema, u Palićkoj banji se leči ispijanjem lekovite vode, kupanjem u njoj ili mazanjem blatom. Probleme koje je moguće ovde izlečiti su išijas, reuma, ginekološka, kožna oboljenja i nervna oboljenja. Cena za jedno noćenje iznosi od 1.000 dinara do 7.500, u zavisnosti od tipa smeštaja u kojem se odseda.

Banja Koviljača

Nalazi se u blizini Loznice i jedna je od poznatijih banja u Srbiji. Kao i u banji Palić, lekovito blato je jedan od pomagala za izlečenje oboljenja poput diskus hernije, osteoporoze, reume, steriliteta... Banja Koviljača je poznata i po sumpornom kupatilu, ali i po parku ispred same banje, gde se nalazi preko 80 vrsta drveća, a i jedan je od najvećih parkova u Srbiji. Posetioci rado posete i planinu Gučevo koja se “izdiže“ iznad Kraljevske banje, selo Tršić koje je pretvoreno u etno-park, manastir Tronoša, a odlazak na reku Drinu je gotovo obavezan. Najniža cena smeštaja je od oko 1.500 do 12.000 dinara po noćenju.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti