AKTUELNO

Saznajte da li dijete zaista deluju na proces mršavljenja i da li su uopšte dobre po naše zdravlje.

Dijete koje provereno rade, da li postoji tako nešto uopšte? Da li neko može ovo da vam garantuje uspeh sa nekom dijetom? Možda ste isprobali neku pre nekoliko godina, možda ste pre koju nedelju čuli za neku novu dijetu od drugarice, ili možda planirate baš danas da započnete neku jer ste u novom izdanju omiljenog magazina naišli na naslov dijete koje provereno rade, i sada želite da joj date šansu.

Hajde, pre nego što počnete, zapitajte se samo da li vam je ikada dijeta donela DUGOROČNE rezultate? Ključno je ono dugoročne. Možda ste i bili na dijeti koja je donela neki rezultat ali ste nakon par nedelja, meseci iskusili dobro poznati jo-jo efekat. Znamo, odličan je osećaj kad izgubite koji kilogram pred leto, uđete u stare pantalone ali, da vas pitamo nešto… Da li se osećate zdravo, da li ste upostavili balans, i da li su to ti željeni dugoročni rezultati…?

Pa, ako je vaš odgovor NE, dobrodošli u klub „propale dijete koje provereno rade.“ Naravno, šalimo se malo, ali većina zapravo prolazi kroz slične faze kada je dijeta u pitanju, a rezultati su na kraju opet svima slični – dijeta vas razočara. Razlog leži upravo u tome što nisu namenjene dugoročnim rezultatima, već su fokusirane na brze rezultate koji ne traju dugo.

I zapravo, ovo je baš loša stvar, jer ste konačno doneli odluku da nešto promenite, krenuli i niste uspeli, opet ste nezadovoljni, razočarani i demotivisani. Imate osećaj da ste uradili sve kako treba, a da te dijete koje provereno rade nemaju efekta samo kod vas.

E pa, nije do vas, do dijete je! A stižu i odgovori na pitanja kako i zašto?

DIJETE NISU ODRŽIVE

Da, izgubićete koji kilogram, ali kada završite s dijetom i vratite se starim navikama, vraćaju se u većini slučajeve i kilogrami.

Ne kažemo da dijeta neće dati neki vid rezultata, zato što hoće. Pomoćiće vam da izgubite nekoliko kilograma na početku, ali neće obezbediti rezultat koji traje.

Takođe, ne zaboravimo na činjenicu da ćete verovatno „nabaciti“ još koji dodatni kilogram kasnije, i zapravo doći do cifre na vagi koja je veća od one pre nego kada ste počeli s dijetom. Istina je da zdravlje i dugoročni rezultat nisu odredište na koje stižete kada ste na dijeti.

Foto: Promo/Abela Pharm

DIJETE POSTAJU DOSADNE

I ovo je zapravo ključ onoga što od početka ističemo, eto glavnog razloga zašto nisu održive. Mnoge dijete se ne fokusiraju na zdravu hranu, već na određene namirnice koje treba da jedete iznova i iznova. Previše su jednolične i to je momenat gde „glava“ staje na put. Hrana postaje dosadna i onog trenutka kada jedete nešto iznova i iznova, vaš nivo dopamina opada. Više niste uzbuđeni oko pravljenja obroka, ne radujete se hrani, ne uživate u njoj i kako vreme prolazi takav način ishrane više doživljavate kao kaznu, nego kao nešto lepo.

Rešenje? Ne možete da nastavite da jedete hranu koju ne volite, samo zato što je neko negde rekao da je zdrava. Vama treba plan ishrane koji je raznovrstan, koji neće postati dosadan, i onaj koji nije tako striktan, već koji može da se prilagođava vašim željama i ukusu.

„DIJETE KOJE RADE“ I NJIHOV POGREŠAN FOKUS

Kao što smo rekli, umesto da se fokusiraju na zdravu hranu, mnoge dijete se fokusiraju na određenu hranu ili određenu grupu namirnica. Možda je i ta izabrana hrana zdrava, ali ništa nije tako zdravo da biste to jeli 24/7. Potrebna vam je raznolikost kako biste bili zdravi, i kako biste ostali na pravom putu. Ključ je u balansu.

Rešenje: nađite plan ishrane koji se fokusira na zdravu i raznoliku hranu, a ne na određenu grupu namirnica.

DIJETE SE ČESTO POVEZUJU S IZGLADNJIVANJEM

Većina dijeta podrazumeva kontrolu porcija, što često nije dovoljno kako bi se zadovoljio apetit i dnevni unos neophodnih nutrijenata. Tako ostajete gladni i osećate glad u toku dana, što dovodi do toga da stalno mislite na hranu i da ste i psihički opterećeni.

Takođe, svi smo mi drugačiji, što znači da su nam i potrebe drugačije. Muškarci i žene imaju drugačije potrebe, neko ko želi da izgubi 30 kg ima drugačije potrebe, nego neko ko želi da izgubi još ona 3-4 uporna kilograma. Dakle, dijeta koja provereno radi za nekoga ne znači da će da radi i za vas. Sve je neophodno prilagoditi.

Rešenje: plan ishrane koji se fokusira na kvalitet obroka, a ne na ograničavanje porcija.

Foto: Promo/Abela Pharm

DIJETE USPORAVAJU METABOLIZAM

Svaki put kada krenete na dijetu vaš organizam krene da „paniči“, uključe se alarmi jer se ne obezbeđuje dovoljno nutritijenata. Uključuje se takozvani „alarm za preživljavanje“ i organizam preduzima sve mere kako bi vas održao u životu. Što znači da počinje skladištenje masti.

Usporen metabolizam znači da se i hrana sporije izbacuje iz organizma, toksini se zadržavaju, što može dodatno da stvori i osećaj nadutosti, a sve to je suprotno onome što bi trebalo da se dešava u jednom zdravom organizmu. Složićete se da nista od ovoga nije prijatno i ne želite da vam se desi.

DA LI JE REZULTAT MOGUĆ BEZ DIJETA?

Jeste! Nije potrebno da se izgladnjujete i držite striktne dijete, nećemo se ponavljati, sad znate zašto. Naš savet je da se fokusirate na to da ishrana bude zdrava, raznovrsna, a da izbegavate sve ono, za šta smo sigurni da već znate da nije dobro za vas – masna i pržena hrana, slatkiši, grickalice, sokovi, preskakanje obroka, nedovoljan unos vode, stres, manjak sna i odmora kao i nedostatak bilo kakve fizičke aktivnosti.

Foto: Promo/Abela Pharm

Jeste! Nije potrebno da se izgladnjujete i držite striktne dijete, nećemo se ponavljati, sad znate zašto. Naš savet je da se fokusirate na to da ishrana bude zdrava, raznovrsna, a da izbegavate sve ono, za šta smo sigurni da već znate da nije dobro za vas – masna i pržena hrana, slatkiši, grickalice, sokovi, preskakanje obroka, nedovoljan unos vode, stres, manjak sna i odmora kao i nedostatak bilo kakve fizičke aktivnosti.

Zato vam je nekada potreban i saveznik na putu ka zdravom mršavljenju, koji će da pomogne da se ubrza metabolizam i smanji apetit, koji će da pomogne da se izbace toksini iz organizma i koji će da sagori neželjene masne nalage. Takođe, kojeg god saveznika izabrali, znajte da vam uz njega stiže i još jedna podrška na putu ka rezultatu, a to je besplatan online mesečni plan ishrane.

Sada je vreme da uspostavite balans i krenite po svoj rezultat!

Više o zdravoj ishrani i kako smršati zdravo možete pročitati više upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Dijeta

'