AKTUELNO

Šećer ne bi smeo da čini više od 5 odsto dnevnog unosa energije za decu, ali taj procenat često iznosi čak 11,3

Britanski naučnici smatraju da bi trebalo redukovati količinu šećera u hrani za bebe, a roditelji bi sasvim maloj deci trebalo da ponude ishranu s više povrća da bi se kod njih sprečio razvoj želje za slatkišima.

Istraživanje je pokazalo da gotova hrana za bebe na kojoj piše "bez šećera", često sadrži šećer, med ili voćni sok, piše BBC. Naučnici s britanskog Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece smatraju da bi roditelji deci trebalo da ponude i namirnice gorkog ukusa, jer bi na taj način doprineli zaštiti njihovih zuba, a zaštitili bi ih i od moguće gojaznosti.

Takođe, stručnjaci preporučuju da maloj deci ne treba nuditi slatke napitke. Umesto toga, ona bi trebalo da konzumiraju šećere u prirodnom obliku, poput svežeg voća, mleka ili nezaslađenih mlečnih proizvoda.

Profesor Meri Fjutrel, vođa istraživanja o ishrani dece s Kraljevskog koledža ukazuje na to da proizvodi namenjeni sasvim maloj deci neretko sadrže visok procenat voća ili slatkog povrća.

Upozorava i na to da "pasirana ili tečna hrana za decu u kesicama takođe sadrži visok udeo šećera" i dodaje da dete "koje hranu konzumira direktno iz kesice kasnije teže nauči da jede kašikom".

Brokoli i spanać

Ona podseća da deca više vole slatke ukuse, ali da roditelji ne bi trebalo da ih podstiču na to da često konzumiraju slatku hranu i slatkiše.

- Bebe nisu nesklone isprobavanju različitih ukusa ako im se oni ponude. Važno je upoznati ih s raznim ukusima, među kojima su i brokoli i spanać, koje bi deca trebalo da jedu od malih nogu - smatra prof. Fjutrel, dodajući da bi roditelji trebalo da se informišu o tome na koji način prevelika količina šećera utiče na razvoj dečjeg organizma.

- Višak šećera u namirnicama jedan je od vodećih uzroka propadanja zuba. Čak 23 % britanskih petogodišnjaka ima probleme sa zubima, a previše šećera može da doprinese i tomu da deca postanu gojazna -, kaže ona.

Po preporuci Britanskog savetodavnog odbora za ishranu, šećer ne bi smeo da čini više od 5 odsto dnevnog unosa energije za decu od dve ili više godina, a još manje za decu mlađu od dve godine.

Ipak, rezultati ankete o ishrani upućuju na to da prosečan dnevni unos šećera kod dece između šest meseci i tri godine iznosi čak 11,3 %, što je dvostruko više od preporučene količine.

Podaci britanskog Zavoda za javno zdravlje pokazali su da proizvodi od sušenog voća sadrže najveću količinu šećera, ali često se prodaju kao zdravi obroci.

#deca

'