AKTUELNO

Prema narodnoj tradiciji, ali i naučnim saznanjima, Bogorodičina trava, poznatija pod imenom kantarion, uspešno pobeđuje loše raspoloženje i depresiju, ali to nije jedino negovo lekovito svojstvo.

Biljka koju krase cvetovi jarko žute boje, može se naći u obliku čaja ili kapi. Od davnina koristi se kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek.

Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik. Pokazuje povoljno delovanje u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

Trenutno se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo.

Odličan je za otklanjanje ginekoloških problema

U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, vaginalete kantarion, koriste se kod ginekoloških problema. One pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posledice upala i belog pranja koje prate svrab, bol i osećaj peckanja.

Kantarion se upotrebljava i za lečenje blažih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, Odobren je kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan. On se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

Ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje i nesanica.

Dobro činiti suvoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda misića, hematoma i svih reumatskih oboljenja.

Upotreba i priprema čaja od kantariona

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa.

Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen.

Ako sami berete kantarion, pazite da je sa ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve lekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.

#Zdravlje

#Čaj

'