AKTUELNO

Ako i vi u nekom uglu kuhinjske police imate zaboravljenu posudicu mlevenog cimeta, možda je ipak vreme da ga se konačno bez milosti rešite.

Verovatno su retki oni koji u kuhinji nemaju poneku zaboravljenu teglu osušenog ruzmarina, peršuna ili korijandera za koju niste baš sigurni kad ste je tačno kupili.

Pitanje koje muči mnoge je koliki je rok trajanja pojedinih začina?

Nemojte nikad čuvati mlevene začine duže od godinu dana, savetuju stručnjaci.

Bitno je naglasiti da celi začini poput štapića cimeta, mahuna kardamona ili zvezdastog anisa mogu duže da traju od onih koji su samleveni.

Ovakvi začini trebalo bi da traju oko dve do četiri godine. Duže traju jer im unutrašnjost nije izložena kiseoniku koji može da utiče na aromu i ukus tokom vremena. Zbog toga je bitno čuvati ih na suvom i tamnom mestu, najbolje u hermetički zatvorenim posudama što dalje od toplote i direktne sunčeve svetlosti.

Nemojte ih držati u frižideru zbog vlage, ali i zbog asporpcije mirisa.

Ipak, neke začine kao što su čili paprike, semenke maka i susam možete da držite u frižideru kako bi što duže ostali sveži i intenzivnih boja.

Dakle, iako su neki začini stajali poprilično dugo bez korišćenja, malo je verovatno da ćete se od njega razboleti, ali njegova ‘moć’ će biti znatno manja, a za optimalan ukus najvažnije je nabaviti kvalitetan mlin za začine.

Rok trajanja pojedinih začina:

– Celi začini (karanfilić, biber u zrnu, štapići cimeta): 4 godine

– Semenke: 4 godine (osim kad se radi o susamu i maku koje treba zameniti najkasnije nakon dve godine)

– Ekstrakti: 4 godine (osim vanile koja ima neograničen rok trajanja)

– Mleveni začini (cimet, kurkuma, muskatni oraščić): 2-3 godine

– Trave i bilje (origano, peršun, bosiljak): 1-3 godine

#Začin.

'