AKTUELNO

Saznajte kako da uspešno zaštitite vaš digestivni trakt od štetnog uticaja stresa.

Kada ste se poslednji put osetili da vaš nivo stresa utiče na vaše fizičko stanje, posebno na vaš stomak?

Jako je važno je razmotriti uticaj stresa na vaše celokupno zdravlje, kao i na stanje vašeg sistema za varenje. Previše stresa utiče i mentalno i fizički na vaše telo, uključujući i promene i poremećaje digestivnog sistema.

Uticaj stresa na crevnu floru zavisi od vremena trajanja stresa:• kratkoročni stres može uzrokovati da izgubite apetit, a probava će vam se usporiti.• dugotrajni stres može da pokrene gastrointestinalne probleme, kao što su zatvor, dijareja, probavne smetnje ili sindrom nervoznog creva.• Hroničan stres tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do ozbiljnijih problema, poput sindroma iritabilnog creva i drugih poremećaja gastrointestinalnog trakta.Jedno od rešenja za bolju probavu je redovno upravljanje stresom. Smanjenje stresa može sniziti razne potencijalne upale u crevima, olakšati stomačne tegobe i održati vas u dobroj formi, jer se vaše telo može fokusirati na apsorpciju hranljivih materija koje su vam potrebne.Ako ustanovite da nivo stresa utiče na vaše varenje i uopšte stanje stomaka, ovo su četiri dragocena saveta koji će vam pomoći da poboljšate stanje vaše crevne flore i celog digestivnog trakta:

1. Vežbajte.Da biste poboljšali i podržali varenje, važno je da stalno upražnjavate dovoljno fizičke aktivnosti, poput šetanja i trčanja. Takođe vrste vežbanja poput joge i pilatesa, koje se fokusiraju na istezanje i držanje tela, takođe mogu ublažiti gastrointestinalne simptome i sanirati simptome stresa.

Foto: Unsplash

2. Naučite da meditirate. Naučna istraživanja (1) sugerišu da praksa meditacije, gde razvijate povećanu svest o svom svakodnevnom životu, može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja, kao i stanja digestivnog trakta. Meditacija zajedno s tehnikama dubokog disanja može sniziti razne upale i markere stresa u telu. Zauzvrat, to može olakšati varenje i probavu.Pre sledećeg obroka, pokušajte da se osamite i napravite 2 do 4 kruga dubokog disanja. Brojte do četiri kada udahnete, zadržite dah, i izdahnete. Učinite to svaki put kada se pripremate da uživate u obroku, kako biste pomogli svom telu da se opusti i da se pripremi za dobru probavu. 3. Koristite probiotike i prebiotikeKada je reč o vašoj ishrani, posegnite za hranom koja promoviše dobre crevne bakterije, poput prebiotika i probiotika.Sveže voće i povrće poput špargli, banana, belog i crnog luka i luka sadrži prebiotike. Fermentirana hrana kao što su kefir, kimči, kiseli kupus, i jogurt sadrži dobre probiotske bakterije.

Prebiotici i probiotici mogu izmeniti sastav bakterija u mikrobiomu creva i stvoriti idealno okruženje za više dobrih bakterija koje održavaju mikrobiom u ravnoteži, i podržavaju dobro varenje.Probiotik Enterobiotik® je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija. Zajedničko delovanje probiotske gljivice i probiotskih bakterija pospešuje zdravlje creva i održava balans.

Foto: Promo/Abela Pharm

Probiotik Enterobiotik® sadrži probiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii, koja deluje u lumenu creva, vezujući za sebe patogene čime pospešuje njihovu eliminaciju i onemogućava štetno delovanje. Probiotske bakterije Lactobacillus ( LGG, LP HEAL 9, LP 6595) su normalni stanovnici creva čija je osnovna uloga da:• jačaju crevnu barijeru i sprečavaju prolaz patogena i toksina• obnavljaju i uspostavljaju prirodnu raznotežu u crevima• jačaju imunitet organizma4. Izbacite štetnu naviku pušenjaAko posežete za cigaretom uvek kada vam je stres u porastu, vreme je da razmislite o ovoj tehnici suočavanja sa problemima i smirivanja.

Srčane i respiratorne bolesti najčešće su povezane sa pušenjem, a istraživanja (2) takođe potvrđuju da ova loša navika može uticati i na vaš probavni sistem.

Pušenje može povećati rizik od razvoja čira i mnogobrojnih bolesti poremećaja vašeg gastorintestinalnog sistema. Ako pušite, razmislite o tome da napravite plan i konsultujete se sa lekarom koji će vam pomoći da se potpuno odustanete od pušenja, ili barem da ga značajno smanjite.

Foto: Unsplash

Više o pravilnoj nezi i zaštiti vašeg stomaka možete pročitati upravo OVDE.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940234/(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5797634/

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'