AKTUELNO

Vrućina iscrpljuje telo. Ako se naglo "uroni" u vodu može da dođe do spazma, stanja sličnog infarktu. Smežurana koža na prstima nak je da ste dehidrirali i da treba da izađete iz vode.

Slana, morska voda i pojedini lekovi mogu da budu glavni uzok dehidratacije organizma, malaksalosti i nagle pojave umora. Oboleli od hroničnih bolesti, ali i zdrave osobe, treba da vode računa koje medikamente koriste i koliko vremena provode u morskoj vodi, kako ne bi došlo do spazma krvnih sudova i fatalnih posledica, upozoravaju lekari.

Dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac kaže da kombinacija umora, dehidratacije i fizičkog napora odnosno plivanja, naročito iscrpljuje organizam.

- Aktivnost, nedostak tečnosti, jako sunce i hladna voda mogu da dovedu do kolapsa - kaže dr Dimitrijević. - To je naročito izraženo ako se naglo uđe u bazen ili morsku vodu, nakon dugog boravka na suncu. Zbog napora može da dođe do spazma, dok hladna voda izaziva dodatno suženje krvnih sudova. Najteža posledica ovakvog stanja je stanje slično infarktu.

Dodatni umor može da bude izazvan dehidratacijom do koje dolazi zbog nedovoljnog uzimanja tečnosti i boravka u slanoj vodi.

- Kupači koji piju tečnost pre ulaska u vodu, ne bi trebalo da imaju problem - kaže dr Dimitrijević. - Ali ukoliko se predugo zadrže, so će izvući vodu iz organizma. To često ne može da se oseti, ali može da se prepozna po smežuranoj koži na prstima. To je jedan od znakova da je došlo do dehidratacije i da je potrebno izaći iz vode na neko vreme.

Alkohol, koji se često, recimo u vidu koktela, koristi kao napitak za rashlađivanje na plaži može da izazove iste negativne posledice.

- Uz alkoholne napitke, istovremeno dolazi do dehidratacije organizma i slabljenja motorike - kaže dr Dimitrijević. - To izaziva gubitak snage i umor, čak i kod mladih, zdravih osoba. Zbog toga se treba suzdržati od konzumiranja ovih napitaka na plaži, kada znamo da ćemo nakon toga ulaziti u vodu.

Čak i pojedini lekovi koji se koriste protiv mučnine ili alergija, mogu da izazovu naglu pojavu umora i malaksalosti. To se takođe odnosi na medikamente koji sadrže kofein i koriste se u kombinaciji sa kafom, ali i na sve vrste sedativa.

- Ne treba ih koristiti pre plivanja, upravljanja čamcima ili motornim vozilima - kaže dr Dimitrijević. - Postoji rizik od izazivanja pospanosti, umora i malaksalosti. Tokom plivanja, može da dođe do osećaja gubitka snage. Dovoljno je da to traje svega nekoliko trenutaka, pa da dođe do nedostatka vazduha, napada panike i teških posledica.

#Zdravlje

'