AKTUELNO

Otvorena komunikacija sa partnerom je jako važna za vašu bliskost.

U današnje vreme seks obično više nije tabu, osim u slučaju kada se radi o istinskoj intimnosti. Mnogi parovi današnjice se bave seksualnim odnosima o kojima se ne usuđuju da razgovaraju sa svojim partnerima. Uprkos seksualnoj liberalizaciji tokom poslednjih pola veka, u većini kultura širom sveta još uvek postoji stav da je seks nešto što radite, a da o tome ne treba puno ili uopšte pričati. Ipak, istraživanja su pokazala da je otvorena komunikacija u vezi sa seksualnim pitanjima podjednako važna kao i bilo koji drugi aspekt zdrave veze.

Da se osećate prijatno dok razgovarate o seksu može biti posebno važno za mlade koji stupaju u svoje prve ozbiljnije veze. Zbog njihovog relativnog neiskustva, dvadesetogodišnjaci, recimo, često imaju pogrešne pretpostavke o dinamici intimnih odnosa. Rezultat tih zabluda je i rizično seksualno ponašanje u vidu seksa bez zaštite, kojim rizikuju seksualno prenosive infekcije i neželjenu trudnoću.

Mladi parovi su često nestrpljivi da između sebe stvore vezu bez seksualnih granica, i da sa svojim partnerom konstantno upražnjavaju seks bez kondoma, oslanjajući se metod prekinutog snošaja. Tako parovi stalno dolaze u dodir sa telesnim tečnostima svog partnera, što ih dovodi u rizik od polno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće.

Sve dok su oba partnera zdrava i imaju seks samo sa svojim partnerom, tj. verni su, ovako seksualno bliska veza može produbiti emocionalnu povezanost para. Ali, i tu dolazi do znatnih rizika, kojima se može upravljati samo otvorenom i iskrenom komunikacijom.

Visok nivo poverenja koji je uključen u povezivanje para nikada nije 100% zagarantovan, posebno kada su partneri mladi i veza je nova. Jedno istraživanje sprovedeno kod mladih parova sa hipotezom da su verovali da im je partner veran otkrilo je da je 30 % osoba u skladnim vezama imalo seksualne odnose i sa drugima, pored svog partnera.

Foto: Unsplash

U nedavnom članku Journal of Social and Personal Relationships, psiholozi Univerziteta u Misuriju, Antoinette Landor i Virginia Winter ističu da su mlade žene posebno ranjive kada uđu u svoju prvu ozbiljnu vezu, jer su žene često naučene da treba da budu pasivni partner u vezi, oslanjajući se na muškarca koji će preuzeti ulogu vođe i zaštitnika.

Ali, žene snose i najveći rizik koji uključuje seks. Iako bilo koji od partnera može dobiti polnu bolest od drugog partnera, muškarci imaju više seksualnih partnerki tokom celog života nego žene partnera, što ih čini češćim nosiocima polno prenosivih bolesti. Pored toga, samo žene mogu zatrudneti. Zbog toga je u najboljem interesu žene da preuzme vodeću ulogu u razgovoru o seksualnim pitanjima sa svojim partnerom.

U istraživanju koje su sproveli spomenuti psiholozi, ispitivan je stepen zadovoljstva vezom i kvalitet seksualnog zdravlja žena koje imaju običaj da pričaju o seksu sa svojim partnerom. U tu svrhu, ispitano je 339 mladih odraslih žena između 18 i 25 godina, koje su trenutno u monogamnoj vezi i nisu trudne.

Učesnice su odgovarale na izjave ili pitanja u vezi sa sledećim aspektima njihovog odnosa:

1. Kvalitet odnosa. Često su se čule rečenice poput „Važno nam je da naš odnos raste.“

2. Prijatno komuniciranje o seksu. Učesnice su odgovarale na pitanje da li je stepen do kog su razgovarali o seksu s partnerom pozitivno ili negativno iskustvo.

3. Seksualno prenosive bolesti i prevencija trudnoće. Učesnice su zamoljene da navedu da li su razgovarale o sigurnom seksu sa svojim partnerom i da li preduzimaju mere predostrožnosti da izbegnu seksualno prenosive bolesti i neželjenu trudnoću.

Rezultati su najvećim delom bili iznenađujući. Žene koje su prijavile da su srećne u svojoj vezi i da prijatno razgovaraju o seksu, kao i prevenciji bolesti i trudnoći, su se pokazale doslednijim u preduzimanju mera predostrožnosti ako partner nije poštovao dogovor ili njihove želje. Ovi rezultati su u skladu i sa drugim istraživanjima koja pokazuju da otvorene rasprave o seksu dovode do češće i doslednije upotrebe kondoma.

Može se činiti očiglednim da upražnjavanje seksa sigurno zahteva otvorenu komunikaciju. Ipak, teže pitanje je kako prevazići svoju neprijatnost i osećaj nelagodnosti ili stida kada razgovarate o seksualnim pitanjima. Da biste prošli kroz svoja neprijatna osećanja, moraćete da vežbate šta želite da kažete, dok ne budete mogli da izrazite svoje želje i stavove u vezi seksa mirno i dosledno.

Foto: Unsplash

Kada započnete razgovor o seksu sa svojim partnerom, potrebno je da pokažete da istinski razumete njegova osećanja i stavove. Kada počnete da izjavljujete svoje misli i osećanja na način poput: „razumem da je to za tebe neugodno“ i „zaista cenim tvoju spremnost da razgovaraš o ovome“, i tada može proći dosta vremena dok vaš partner ne navikne i naući da se potpuno opusti i otvori pred vama. Ako pokaže prevelik otpor, tada odstupite i pokušajte sa iskrenim razgovorom nekom drugom prilikom.

Strah itekako može pokvari intimnost, i da nas dugo sprečava da krenemo napred. Ali ako naučimo da prevaziđemo početnu neprijatnost, otkrićemo da je stvarno iskustvo bliskosti daleko manje bolno nego što smo očekivali. To važi i za otvorenu komunikaciju o seksualnim pitanjima sa partnerom. Prvi ozbiljan razgovor treba da povedete o pravilima vašeg seksualnog odnosa, i koracima koje ćete oboje preduzimati kako bi sprečili seksualno prenosive bolesti i trudnoću.

Dok ova vrsta razgovora o postavljanju granica svoje intimne veze vas i partnera može biti i teška i naporna, i u više rundi, vama i partneru će sigurno biti lakše da razgovarate o drugim seksualnim temama, poput seksualnih preferencija i fantazija. Upravo samootkrivanjem naših najprivatnijih misli i osećanja se približavamo našem partneru, i zato je otvorena komunikacija toliko bitna za dobar i dugoročan odnos.

Ako vas interesuje još ovakvih tema o seksu i ljubavnim vezama, možete pročitati više o tome upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Ljubav

#Seks

'