AKTUELNO

Leto je godišnje doba kada vrata našeg doma želimo da držimo širom otvorena kako bismo imali što jači kontakt sa prirodom i uživali u vremenu. Ipak, to sa sobom nosi i neke neprijatnosti kao što su pauci i razne druge bube koje ulaze u kuću.

Kao biste ovo sprečili dovoljno je da zasadite u svom domu ili u dvorištu nanu ili mentu.

Biljka menta poznata i kao nana, ima jaku aromu, predivnu za nas – groznu za insekte. Ona će vaš dom zaštititi, ne samo od paukova, nego i od različitih buba, insekata i voćnih mušica.

Možete također pomešati manju količinu eteričnog ulja metvice s vodom (10-ak kapi na pola litre vode) i sipati u raspršivač.

Ovom mešavinom možete poprskati sve mračne kutke vašeg stana, terase, ostave u dvorištu, kao i sva mesta gde su pauci i insekti viđeni.

Ugodan miris ovog spreja poslužit će vam i kao prirodni osveživač zraka koji je potpuno neškodljiv za ljude.

Kako održavati metvicu u cvetnom loncu?

Najsunčanije mesto u stanu rezervišite za svoju metvicu. Ova divna biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica.

Metvicu kupite već kao uzgojenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje.

Već smo rekli da menta voli sunce, a voli i dosta vode (neke se vrste mente mogu uzgajati samo u vodi). Dovoljno će biti zalivati je jednom na dan ili dva dana (zalivajte je ujutro). Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i preterano natopljena.

Ako primetite da vam je menta počela venuti – verojatno ili ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalivajte, ali pripazite jer uvenula menta ne može apsorbovati toliko vode.

#Biljke

#Starački dom

'