AKTUELNO

Mame se obično zabrinu kada njihova beba nakon sisanja počne da štuca, ali, ako ono nije propraćeno čestim povraćanjem ili slabijim napredovanjem deteta, nema razloga za brigu.

Kod novorođenog deteta štucanje predstavlja fiziološki normalnu pojavu koja je posledica nezrelosti sistema “zaduženog” za usklađivanje refleksa probavnog trakta (želuca i creva). Novija istraživanja pokazala su da se štucanje može javiti i u toku bebinog boravka u maminom stomaku. U tom slučaju novorođenče će češće štucati nakon rođenja, ali to ne predstavlja nikakav medicinski problem.

Prvo i osnovno što treba znati jeste to da štucanje bebi ne predstavlja neprijatnost niti joj izaziva bol. Ova pojava mnogo je neprijatnija za roditelje koji ne mogu da slušaju karakterističan zvuk koji se čuje pri štucanju (a može da potraje).

Evo nekoliko saveta za smirivanje štucavice:

Dajte bebi kašičicu mlake vode. Ovim postupkom vrši se rastezanje dijafragme i tako smiruje štucanje.

Ako se štucanje javi u toku podoja, postavite dete u uspravan položaj, naslonite ga na sebe tako da mu glavica bude na vašem ramenu, a zatim ga blago lupkajte po leđima kako biste podstakli izbacivanje progutanog vazduha.

Pritisnite bebin nosić prstima tako da ona refleksno zaustavi dah. Ovom tehnikom postiže se rastezanje dijafragme što dovodi do prestanka štucanja.

Ponudite bebi da još malo sisa, jer čim se uspostavi normalan ritam gutanja i disanja, štucanje prestaje.

Pravila za sprečavanje štucanja:

Ako beba sisa:

Beba mora da uzme u usta čitavu areolu zajedno sa bradavicom, jer se na taj način smanjuje količina vazduha koju beba proguta tokom podoja.

Nakon što beba posisa mleko iz jedne dojke, podignite je u uspravan položaj, sačekajte da podrigne, pa joj tek onda ponudite i drugu dojku.

Ako primetite da halapljivo vuče dojku, skratite vreme između dva podoja za, recimo, petnaestak minuta. Tada beba neće biti previše gladna pa će ritmično sisati i gutati mleko, što će smanjiti mogućnost pojave štucanja usled progutanog vazduha.

Ako se hrani pomoću flašice:

Obratite pažnju na ugao pod kojim držite flašicu – cucla mora stalno da bude puna mleka!

Otvor na flašici ne sme da bude ni prevelik ni premalen; mleko mora da kaplje, a ne da curi u mlazu (na tržištu postoje cucle koje su “kopija” majčine bradavice).

Koristite cucle koje imaju ventil za izbacivanje viška vazduha (ovi proizvodi označeni su oznakom “air system”).

#Beba

#štucanje

'